Så fixar svenske kändistränaren Hollywoods drömkroppar

Alicia Vikander i Tomb Raider, Alexander Skarsgård i The Northman och tränaren Magnus Lygdbäck.

Magnus Lygdbäck är för oss svenskar mest känd för att ha karvat fram Alexander Skarsgårds kropp i ”Tarzan” och ”The Northman”, samt Alicia Vikanders i ”Tomb Raider”. I en ny SVT-dokumentär avslöjar han framgångsreceptet.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-04-21 11:08  |  Lästid: 2 minuter

Magnus Lydbäck är ett tränarnamn som varit på tapeten förut. Kanske främst inför filmpremiärerna av Alexander Skarsgårds två främsta kroppsförvandlarroller: Tarzan och senast The Northman. Men Alexander Skarsgård är långtifrån den enda Hollywoodstjärnan den svenske supertränaren har haft som adept.

I nya SVT-dokumentären Svensken bakom Hollywoodkroppen följer SVT Edit-gänget Magnus Lygdbäcks vardag i Los Angeles. Träningsbesök hemma hos den välsvarvade Twin Peaks-mannen Kyle MacLachlan varvas med intervjuer med James McAvoy (Glass) och Alexander Skarsgård med fokus på hur man kommer i bästa form inför en filmroll som kräver fysik med fokus på svällande muskelmassa.

På träningsbesök hemma hos Kyle MacLachlan. Foto: SVT

Förutom nämnda Maclachlan, McAvoy och Skarsgård har Lygdbäck även tränat bland andra Alicia Vikander inför rollen som Lara Croft i Tomb Raider, Mark Ruffalo inför och under inspelningen av I Know This Much Is True och Michelle Rodríguez i The Fast & Furios-franchisen.

James McAvoy och Magnus Lygdbäck i prydlig Olivier Giroud-frilla. Foto: SVT

I dokumentären avslöjar Lygdbäck sitt framgångsrecept för att karva fram Hollywoodkroppen inför filmroller som kräver brutal fysik. I många fall hade kropparna plockat ett podium i vilken athletic fitness-tävling som helst. Enligt svenska Hollywoodtränaren är tre olika tränings- och kostcyklar nyckeln:

1. Uppbyggnadsfas

I första cykeln kör Lygdbäck och skådespelaren med lätta vikter för att jobba in rätt rörelsemönster under styrkeövningarna.

2. Tung träningsfas

Här käkas det betydligt mer och tränas med tyngre vikter. Allt för att bygga så mycket muskelmassa som möjligt.

3. Dietfas

Det tränas med fler repetioner och lättare vikter, samtidigt man optimerar kosten för att bli av med fett fast ändå bibehålla musklerna.

Och där var actionhjältefysiken i hamn och Magnus Lygdbäcks jobb för denna gång över. Nä, inte riktigt. Lygdbäck berättar i dokumentären att han ofta följer med på filminspelningarna för att fortsätta träningen med sin filmstjärna. En storfilmsinspelning har ofta många inspelningsmånader och det gäller att bibehålla fysiken under hela perioden. Det föranleder en fjärde cykel.

4. Underhållningsfas

Den absolut svåraste fasen enligt muskelskulptören Lygdbäck. Under inspelningen gäller det för skådespelaren att behålla formen utan att skada sig. Det görs genom att träna mycket under inspelningsdagarna, samt följa ett rigoröst kostschema. Så här kan en kost- och träningsdag för exempelvis Alexander Skarsgård se ut under en inspelningsdag:

06.00: Citronshot och träning, 30 minuter cardio.

06.30: Frukost: 5 ägg, kalkonbacon, sötpotatis.

09.30: Mellanmål: Nötkött, knäckebröd.

11.00: Stuntträning.

12.30: Lunch: Kyckling, grönsaker, bovete.

14.30: 45 minuter styrketräning.

15.30: Mellanmål: Kalkonköttbullar, spenat.

18.30: Middag: Nötkött, paprika, spenat, quinoa.

”Svensken bakom Hollywoodkroppen” finns att se på SVT Play nu.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-21 12:10