Så byggde Alexander Skarsgård vikingakroppen till ”The Northman”

Alexander skarsgård som viking

Inför huvudrollen i storfilmen ”The Northman” skulle Alexander Skarsgård ”se ut som en björn men röra sig som en varg”. Så här gjorde han och tränaren Magnus Lygdbäck för att lyckas.

Robin Åberg | Foto: Aiden Monaghan / © 2021 Focus Features, LLC.  |  Publicerad 2022-04-04 17:26  |  Lästid: 2 minuter

En av vårens stora filmpremiärer är den episka vikingasagan The Northman som löst bygger på arvet från de isländska sagorna. Filmen regisseras av hajpade Robert Eggers (The Lighthouse, The Witch m.fl.) och har en imponerande uppsättning skådespelare, däribland svenske Gustav Lindh, Björk, Anya Taylor-Joy, Willem Defoe, Nicole Kidman och Ralph Ineson.

Huvudrollen Amleth spelas av en annan svensk, nämligen Alexander Skarsgård. Är det något man lagt märke till i trailers och bilder inför premiären är det Skarsgårds förvandling till hämndlysten, råstark och till synes livsfarlig viking.

Precis som inför rollen som Tarzan fick Skarsgård hjälp av tränaren och nutritionisten Magnus Lygdbäck för att bygga upp kroppen, men denna gång såg målbilden lite annorlunda ut. Till skillnad från Tarzan där målet var totalrippning á la gymkille på Instagram, siktade duon på mer råstyrka till rollen som Amleth.

”Vi ville att Alex skulle ha en lite bitigare look, lite mer viking”, säger Lygdbäck till Insider. ”Vi vill få honom att se ut som en björn men röra sig som en varg.”

Lygdbäck berättar för Insider att vikingakroppen tog lång tid att bygga, oväntat lång tid. De började träna tillsammans tre månader innan inspelningen skulle börja i mars 2020, men på grund av pandemin sköts inspelningen upp och Skarsgård fick sköta träningen bäst han kunde på egen hand. Men enligt Lygdbäck betydde det att han var i ännu bättre form när filmandet till slut drog igång.

Det huvudsakliga målet var enligt Lygdbäck att bygga muskler utan att addera mer fett till hans slanka figur. ”Vi ville att han skulle ha låga fettnivåer men vi ville inte att han skulle vara lika rippad som Tarzan. Det handlade mer om att bygga upp den där kraften och se kraftfull ut.” säger Lygdbäck.

Det skräddarsydda programmet handlade mycket om att hålla den 45-åriga skådisen skadefri, därför tränade de mycket rörlighet. Skarsgård tränade enligt Lygdbäck fem dagar i veckan med en potentiell sjätte träningsdag med fokus på aktiv återhämtning eller rörlighet. Varje träningspass innehöll konditionsträning genom högintensiva intervaller samt styrketräning.

Foto: Aiden Monaghan / © 2021 Focus Features, LLC.

Kost viktigare än träning

Enligt Lygdbäck var näringsintaget viktigare än träningen. Målet under uppbyggnaden av vikingakroppen var att käka på en perfekt nivå, strax över kaloribehovet. Tre veckor före inspelningen åt däremot Skarsgård med ett litet kaloriunderskott. Lygdbäck såg även till att hålla Skarsgårds proteinintag högt för hjälpa återhämtning och muskeluppbyggnad.

Lygdbäck rekommenderar att sikta på att äta två gram protein per kilo kroppsvikt per dag. För att nå målet käkade Skarsgård en hel del ägg samt fisk, kyckling och kött. Inget käk var förbjudet men de följde Lygdbäcks ”17/20”-metod vilket innebär att tre mål av 20, under en fyradagarsperiod, inte behöver följa dieten.

Till de som själva vill bygga en redig vikingakropp säger Lygdbäck att det tar tid och att man måste ha koll på sin träning, kost och sin återhämtning men samtidigt inte vara för hård mot sig själv. ”Du kanske tränar för hårt och behöver en ledig dag, eller så lurar du dig själv för att du är lat. Det handlar om att hitta the sweet spot”.

The Northman har biopremiär 13 april.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-04-04 17:26