Deepfake-teknologi väcker Mona Lisa till liv – så fungerar den

Mona Lisa deepfake

Det blir allt svårare att urskilja deepfake-teknologi från verkligheten.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-06-05 12:03  |  Lästid: 2 minuter

Deepfake-teknologi är minst sagt skrämmande. Det är en avancerad teknik som kan klippa och klistra vilket ansikte som helst till en godtycklig kropp.

Det kanske mest kända exemplet på Deepfake är ”Synthesizing Obama” – en video som illustrerar faran med tekniken genom att få den före detta amerikanska presidenten säga att Trump är en total ”dipshit”. Detta med komikern Jordan Peeles snarlika röst i ett separat ljudspår.

Det är inte bara Obamas ansikte har förvrängts – det finns fler potenta klipp där den verklighetstrogna Deepfake-tekonoligin används. Ett annat känt exempel är Steve Buscemis ansikte klistrat på Jennifer Lawrence kropp under hennes Golden Globe-tacktal. En video gjord av mardrömmar.

Har Pulp Fiction-skådespelaren ändrat stil och färgat håret blont eller är det DeepFake?

Trots att man med blotta ögat just nu kan urskilja fejkade videor är det inte säkert att man i framtiden kan göra det – då tekniken är på stark frammarsch.

– Inom ett år eller två kommer det vara väldigt svårt att särskilja en riktig video från en fejkad, säger säkerhetsexperten Andrew Grotto till USA Today.

Det är inte bara levande kändisar som blivit utsatta för Deepfake. Förra månaden tog ryska forskare sig an klassiska porträtt som da Vincis Mona Lisa, där de fått henne att röra på sig som om hon skulle vara vid liv. I en video förklarar forskarna processen som går ut på att samla data från en persons ansikte från olika vinklar vilket sedan översätts till ett nytt anlete med ett eget liv.

I beskrivningen till videon förklaras positiva effekterna av teknologin – tydligen ska det förbättra internationell kommunikation.

Trots lovorden låter det istället som att tekniken kan komma att användas för att manipulera makthavare, dess motståndare och andra offentliga personer. Webbsidor som Twitter, Reddit och Pornhub(!) har redan förbjudit samtliga videor som använder sig av tekniken. Detta för att Deep Face inte ska kunna användas i fel syften, som exempelvis när Taylor Swifts ansikte klistrades på en porrstjärnas kropp i en video med allt för många X.

Det återstår att se hur utbredd teknologin blir och vilken påverkan den får i framtiden – du kan själv prova teknologin via Windowsprogrammet FakeApp. Där kan man klippa in ansikten i olika videor med hjälp av en algoritm. Denna skapar masker och därmed ersätter ansiktena i originalvideon.

Programmet bör dock enbart användas för goda syften. Som att fortsätta klistra in Nicolas Cage nylle på karaktärer som Indiana Jones i Jakten på den försvunna skatten och Lois Lane i Superman.

Om du vill testa FakeApp finns det att ladda ned gratis här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-06-05 13:15