Av nån anledning finns det en app som animerar gamla svartvita bilder och du kanske borde testa

Selma Lagerlöf och August Strindberg

Nu kan du väcka liv i din mormors mor – men frågan är om du vågar?

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-03-03 14:56  |  Lästid: < 1 minut

När Harry Potter blev film var de levande tavlorna ett av de magiska inslag man hoppades skulle finnas i verkligheten. Att se uråldrigt folk leva sina liv inom ramen för ramen – vilken grej! Nu har det på ett smått obehagligt sett blivit verklighet.

Med släktforskningssajten MyHeritages nya tjänst Deep Nostalgia kan du väcka liv i gamla fotografier och få de avbildade personerna att både blinka och röra på huvudet på ett (nästan) övertygande sätt.

På grund av hur enkelt det är att använda Deep Nostalgia har det snabbt blivit en viral hit och folk experimenterar fritt – med blandade resultat. Men när man får se en neandertalare uttrycka en så här fullkomlig nöjdhet måste man väl ändå tacka teknikens under?

Deep fake som tekniken kallas har bara blivit allt bättre och snabbare. Vad som för några år sedan tog flera timmar tar nu bara några sekunder med tjänster som Deep Nostalgia. Självklart var vi tvungna att testa och ge liv till några svenska ikoner.

Deep Nostalgias deep fake-videor må vara mer läskiga än övertygande men det finns andra exempel där man bokstavligt talat inte tror sina ögon. Eller vad sägs om denna videohälsning från ”Tom Cruise”?

I takt med att tekniken blir bättre finns även risken för att det används för att till exempel fejka att en person gjort något hemskt eller, som det såklart redan gjorts, klippa in kändisars ansikten i porrfilmer. Filmerna, som den ovan, från Tiktok-användaren @deeptomcruise är enligt The Guardian så välgjorda att inte ens program utformade för att upptäcka manipulerade bilder kan avgöra om det är på riktigt eller inte.

Som med det mesta kan den här tekniken användas för både gott och ont. I takt med att den blir bättre kommer vi nog få fler exempel på det.

Deep Nostalgia är gratis att använda på MyHeritage.se

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-03-03 15:12