Så gör du Adam & Albin-Adams godaste bakisrätt – på bara 30 minuter

Adam Dahlbergs friterade kyckling

Han gör succé i krögarduon Adam & Albin. Till vardags äter Adam Dahlberg friterad chili­marinerad kyckling med kokt ris.

Rasmus Blom | Foto: Fred MacGregor  |  Publicerad 2020-10-28 16:16  |  Lästid: 3 minuter

Adam Dahlberg är ena halvan av den hyllade krogduon Adam & Albin. Tillsammans med Albin Wessman har han lagt grunden för vad som börjar bli ett litet Stockholmsbaserat krogimperium. Där finns finkrogen Adam/Albin, grannkonceptet Tvätteriet som erbjuder privata måltider samt mat- och vinkurser, heta ramenstället Raamen och japanska share food-restaurangen Misshumasshu. Tillsammans med dj-kollektivet Studio Barnhus låg de även bakom sommarkrogen Ön som gjorde stor succé på Långholmen under fem veckor.

Adam Dahlbergs bästa vardagsmat tar bara 30 minuter att tillaga och smakar allra godast dagen efter en blöt utekväll.

”Kanske den bästa bakismaten som finns i hela världen.”

– Friterad kyckling med kimchi och kokt ris är en stänkare. Det går snabbt, lätt och är jävligt gott. När min tjej får välja mat brukar hon alltid be mig göra det här.

Vad dricker du till det?

– Svinkall öl, helt klart. Men en riesling skulle säkert funka också.

LÄS OCKSÅ: Så gör du stjärnkockens supergoda schnitzel

Blir det alltid du som lagar mat hemma?

– Nej, inte alls. Jag blir väldigt lycklig när min tjej lagar mat, oavsett resultat. Att laga mat till en kock är det mest tacksamma man kan göra, eftersom kocken alltid får göra det annars. Det uppskattas enormt.

När funkar den här rätten bäst?

– En grå vardag förstås, men även som härlig lunch på helgen. Det är en väldigt bakisvänlig rätt. Kanske den bästa bakismaten som finns i hela världen.

LÄS OCKSÅ: Så gör du svenske Michelinkockens otroliga spaghetti bolognese

Så gör du Adam Dahlbergs friterade kyckling

Recept för 4 personer – det här behöver du:

  • 8 kycklinglårsfiléer
  • Jasminris
  • Svarta sesamfrön
  • 1 burk kimchi (hemmagjord eller köpt)
  • Sojamajonnäs (2 äggulor, 1 msk dijonsenap, 1 msk japansk soja, matolja)
  • Salt
  • Tabasco
  • Strösocker
  • Vetemjöl
  • Äggvita från 2 ägg (använd gulorna till sojamajonnäsen) 
  • Vårlök
  • Koriander
  • Lime
  • Sugarsnaps
  • Olja till fritering

Så här gör du:

  1. Koka riset (i riskokare för bäst resultat). Strö över sesamfrön precis före servering.
  2. Öppna kimchiburken.
  3. Använd stavmixer för att mixaäggulor, senap, soja och tillsätt matolja i fin, tunn stråle tills majonnäsen tjocknat till dippvänlig konsistens.
  4. Värm olja för fritering i en stor kastrull till 180 grader.
  5. Dela kycklinglåren på mitten och krydda med lite salt, lite mer socker och ganska mycket tabasco.
  6. Vänd kycklingen i vetemjöl, sedan i den lätt vispade äggvitan och sedan i mjölet igen.
  7. Fritera kycklingen tills den är gyllenbrun och lyft sedan upp på papper så oljan får rinna av. Salta och servera direkt. Toppa med fint skuren vårlök, koriander och limeklyftor.
  8. Fritera sugarsnaps i 10–15 sekunder i samma olja. Lyft upp på papper, salta och servera direkt.
  9. Servera allting på bordet ”family style”.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-11-11 17:15