Hoppa till innehåll

Så gör du Oliver Ingrossos pastarätt Ollis Pesto

Pastarätten Olis Pesto av Oliver Ingrosso.
Redaktionen

En väldigt god pastarätt med ljusare pesto och mycket zucchini.

Italiensk matlagning handlar inte om exakta måttangivelser och minutanvisningar – det handlar om råvaror, kärlek och känsla. Krögaren, entre­­prenören och dj:n Oliver Ingrosso lägger grunden för tre klassiska pastarätter. Resten får du klara själv. 

LÄS OCKSÅ: Så gör du Oliver Ingrossos pastarätt Nonnas pasta shoutte

LÄS OCKSÅ: Så gör du Oliver Ingrossos supergoda långkok-bolognese

Receptboken Quanto Basta och kocken Oliver Ingrosso.
Recepten är hämtade ur boken Quanto Basta (Mondial). I butik nu.

RECEPT: OLLIS PESTO

”För många år sedan såg jag ett recept på en ljusare pesto med zucchini av kocken Theo Randall. Utifrån den gjorde jag min egen version, den innehåller mindre basilika och mer pinjenötter än en vanlig pesto – vilket gör den ljusare – zucchini både i såsen och kokt ihop med pastan samt fänkål. Testa så får du se hur gott det är!”

Ingredienser:

Zucchini
Schalottenlök
Olivolja
Vitlök
Fänkål
Citron
Smör
Fänkålsfrön
Salt
Pinjenötter
Färsk basilika
Svart­peppar
Parmesan
Pecorino
Pasta

Gör så här:

1. Skär zucchini på mitten och sedan på mitten igen, skär bort en del av köttet och ställ åt sidan. Skär den yttre delen som är kvar i tunna diagonala strimlor.

2. Hacka schalottenlök, det behöver inte vara fint.

3. Hetta upp olivolja i en stekpanna, ha i löken, hela vitlöksklyftor och köttet från zucchinin. Låt allt långsamt karamelliseras tills det är mjukt och lite sött.

4. Dela fänkål på hälften.

5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i citron, smör, olivolja, fänkålsfrön och salt.

6. Koka fänkålen i vattnet tills den är mjuk. Plocka upp och låt rinna av.

7. I en matberedare, mixa den kokta fänkålen med den karamelliserade löken, vitlöken och zucchinin samt mycket pinjenötter, färsk basilika, olivolja, salt, peppar, lite vatten från fänkålskoket, parmesan och pecorino. Justera konsistensen och smaken så som du vill ha den. Den ska inte vara så oljig, utan mer som en puré.

8. Koka upp pastavatten i en kastrull.

9. Koka pastan tills den är nästintill färdig. Någon minut innan den är färdigkokt lägger du ner zucchinibitarna som får koka med sista biten. Häll av pastavattnet men spara lite till att späda peston med.

10. Blanda pastan och zucchinin med peston och pastavatten och koka klart den där. Slunga runt och tillsätt mer pastavatten om det behövs.

11. Blanda i pecorino och tillsätt lite pastavatten om det känns för stabbigt.

12. Servera med mer pecorino och lite fin olivolja på toppen. Avsluta med nymalen svartpeppar om du vill.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.