Hoppa till innehåll

Så gör du prisvinnande pizzadrinken Dubbel margarita

En pizza och en man som blandar en drink

Så gör du pizzadrinken Dubbel Margarita, årets vinnarbidrag i Margarita Masters.

Tidigare i maj gick ännu en drinktävling av stapeln, nämligen Margarita Masters Norden 2022. Som namnet skvallrar om handlade det om vilken svensk bartender som rör ihop den bästa margaritan. Alltså drinken, inte pizzan. Kopplingarna till pizzan var däremot stark hos det vinnande bidraget Dubbel Margarita som blandades av Alexander Lander Larsson från Jönköping.

Alexander, som till vardags är barchef på och delägare av El Duderino i Jönköping, utgick från Far & Sons låt Dubbel Margarita när han skapade drinken Ett passande namn på drinken som hämtar sina smaker från pizzan, men att det genidraget skulle räcka hela vägen var något som chockade upphovsmannen.

– Det känns nästan överväldigande. Jag har stoppat en pizza i en cocktail, och det höll hela vägen! Inspirationen till drinken kommer från en låt av Far & Son där de sjunger om att ”drinken ska vara iskall och pizzan stekhet”, säger Alexander Lander Larsson.

Förutom äran fick margaritamästaren även en resa till margaritans hemland Mexiko. Vinnaren röstade fram av en jury bestående av Alexandra Matheus (barchef på Andre til Höyre i Oslo), Luis Rico (ägare av El Rey i Helsingfor), Spaniard (delägare av Pulp Cocktailbar i Köpenhamn) och Josephine Sondlo (barchef på Bar Nori i Stockholm) utefter kriterierna kreativitet, smak och utseende.

Med tanke på processen bakom skapandet av drinken är vi inte förvånade över att Alexander åtminstone måste fått högsta poäng i kreativitet. Här nedanför hittar du instruktioner för hur du själv blandar pizzadrinken Dubbel Margarita.

Så blandar du en Dubbel Margarita

Du behöver:

40 ml mozzarella infuserad tequila
30 ml tomat- och basilika infuserad Cointreau
30 ml färskpressad lime
15 ml agavesirap
Pizzabottensalt

Så här gör du:

1. Lägg två urkramade buffelmozzarella i 70 cl Olmeco Altos Plata. Lägg 400 gram bakade cocktailtomater och 80 gram färsk basilika i 70 cl Cointreau. Låt infusera i 24h och sila spriten igenom kaffefilter.

2. Baka en pizzadeg tills den blir krispig och mixa de torra delarna av brödet med salt.

3. Använd lime och saltkanta ett highballglas med pizzasaltet.

4. Mät upp tequilan, Cointreaun, färskpressad lime och agavesirap i en shaker och skaka ordentligt med is.

5. Dubbelsila drinken och häll upp i det pizzasaltade glaset.

6. Servera och njut!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.