Så gör du stjärnkockens bästa bakismat – Mac ’n’ cheese med fläskschnitzel och tonkatsusås

Schnitzel Mac N Cheese och kocken Kalle Nilsson

Kött, salt, fett och lite hetta när en av Punk Royales grundare Kalle Nilsson får bestämma bakiskäk.

Rasmus Blom | Foto: Andreas Johansson  |  Publicerad 2021-12-27 10:35  |  Lästid: 2 minuter

Motalasonen Kalle Nilsson slog igenom i krog­branschen som ena grundaren av Punk Royale, konceptkrogen som serverar högklassiga avsmakningsmenyer under kaotiska former. Nu har Kalle växt upp, blivit pappa och sålt sin del i företaget för att i stället ägna sig åt Främmat, en restaurang på Dalagatan 54 i Stockholm som han startat tillsammans med barndomsvännen och tidigare Adam/Albin-kocken Jonas Helgesson.

Det vattnas i munnen när Kalle Nilsson presenterar sin bakisrätt: fläskschnitzel och mac ’n’ cheese med tonkatsusås.

Hur gick tankarna när du valde din bakisrätt?

”Tankarna gick ganska mycket eftersom jag alltid går ut och äter på bakfyllan. Ofta blir det en pizza eller entrecote med pommes och en öl till. Så det var svårt att komma på vad jag skulle laga själv. Men kött, salt, fett och lite hetta. Där landade jag.”

Vad rekommenderar du i glaset?

”En öl, alltid ljus lager.”

Vad är restaurang Främmat för den som inte vet?

”En riktigt bra krog med vällagad rustik mat och internationell känsla. Precis så som man vill gå ut och äta nuförtiden.”

Vilket är ditt bästa bakistips?

”En långpromenad eller löprunda. Fast en Bondrulle slår aldrig fel efter en pizza och tre öl.”

Mac ’n’ cheese med fläskschnitzel och tonkatsusås (4 portioner)

Mac ’n’ cheese

3 dl mjölk
Gammaldags Idealmakaroner
50 g smör 
Muskotnöt
Comtéost

Gör så här: Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet för stuvade makaroner. Runda av med en klick smör, muskotnöt och salt. Häll upp i en form eller tallrik som klarar av ugnen. Riv över Comtéost. Gratinera i ugn i ca 10 min tills det fått fin färg.

Schnitzel

Fläskkotlett av bra kvalitet
Mjöl  |  Ägg  |  Panko
Ströbröd  |  Olja till stekning
Salt  |  Peppar  |  Citron

Gör så här: Banka ut fläsket och dubbelpanera (mjöl, ägg, panko) Stek i rikligt med olja tills det blir fin färg och gyllenbrunt på båda sidor. Salta och peppra.

Tonkatsusås

1 dl ketchup
1/2 dl worcestersås
2 msk japansk soja
1 msk honung
En skvätt tabasco

Blanda ihop ingredienserna till tonkatsusåsen.

Servera

Skiva upp citronen.

Ät, njut och låt det bli färg-tv igen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-12-27 10:35