Skip to content

Så gör du Sveriges mästerkocks bästa midsommarrecept

Tre maträtter och en bild på två kockar
Robin Åberg

Midsommar står för dörren. Sätt guldkant på midsommarbordet med dessa tre recept signerade vinnaren i Sveriges mästerkock 2022, Adam Thulin.

Sedan i mars har hungriga tittare kunnat följa den andra säsongen av Saluhall Live från Söderhallarna i Stockholm, där olika matprofiler delat med sig av tips och tricks i köket. I säsongens sista avsnitt gästades Saluhall live av vinnaren i tv-programmet Sveriges Mästerkock 2022 – Adam Thulin.

Då ett av årets främsta matdagar närmar sig var temat självklart midsommarmat och till programmet hade Adam förberett tre rätter vars recept du hittar här nedan. I en av rätterna tolka Thulin Södermalm i form av en sill som så klart går under namnet södersill. I Södersillen hittar vi bland annat Comté, dragon och grönpeppar.

De övriga rätterna är en blommig midsommarlax samt en vegansk auberginesill med en röra på lupinbönor. Du kan kika på när Adam och Melanders Fisks grundare Nisse Molinder lagar rätterna här. Eller hoppa på recepten direkt här nedanför. Smaklig spis!

Adam Thulins midsommarrecept

Södersill

Ingredienser
2 inlagda sillfiléer skurna i gaffelstora bitar alt 200gr klargravad sill/strömming
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche
0,5 msk dijon
1 msk spad från inlagd grönpeppar
0,5 msk inlagd grönpeppar
0,5 msk torkad dragon
50 g lagrad Comté/Gruyère eller parmesan, finriven

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser utom sill
2. Vänd ner sillen i smeten, gärna 24 timmar innan servering
3. Garnera med färska örter innan servering

Midsommarlax

Ingredienser:
200 g gravad lax
2 dl crème fraiche
1,5 dl vatten
0,5 dl kallpressad rapsolja
3 msk finriven pepparrot
2 skivor rågbröd
Smör
Dill
Körvel
Ätbara blommor

Gör så här:
1. Blanda ihop crème fraiche, vatten, pepparrot i en skål samt smaka av med salt, låt stå till
servering.
2. Smula rågbrödet och stek krispigt i smör, låt svalna innan servering.
3. Lägg laxskivorna på tallriken, toppa med det smörstekta rågbrödet.
4. Tillsätt den kallpressade rapsoljan i pepparrotsdressingen och häll önskad mängd dressing runt om laxen.
5. Toppa laxen med dillvippor, körvel och ätbara blommor.

Smörrebröd med auberginesill

Auberginesill

Ingredienser:
1 aubergine
1 morot
1 rödlök
4 lagerblad
7 kryddpepparkorn
1 dl ättika
1,5 dl socker
3 dl vatten
Neutral olja

Gör så här:
1. Skär auberginen i 6 delar.
2. Hetta upp mycket olja i en stekpanna och stek auberginen tills den fått lite färg
3. Låt svalna lite och skär i mindre bitar (ca 3×3 cm) och lägg i en burk med lock
4. Skär ner moroten och rödlöken i bitar samt tillsätt i burken
5. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och kryddpepparn i en liten kastrull
6. Häll ner lagen i burken tillsammans med auberginen, löken & moroten
7. Låt stå över natten

Kräm på lupinböna

Ingredienser:
1,5 dl lupinbönor
2,5 dl vegansk crème fraiche
Zest från 1/2 citron
2 msk citronsaft
1/2 dl kallpressad rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:
1. Koka upp lupinbönorna i en stor kastrull med vatten i 60 minuter.
2. Häll av de kokta lupinbönorna och mixa slätt med resterande ingredienser med blender eller handmixer.
3. Smaka av med salt och peppar.

Montering

Ingredienser:
4 skivor rågbröd
Auberginesill
Kräm på lupinböna
Körvel
Ätbara blommor

Gör så här:
1. Lägg önskad mängd auberginesill på rågbröden
2. Lägg en stor klick av lupinbönekrämen bredvid och gör ett hål i krämen med en sked. Tillsätt kallpressad rapsolja i hålet.
3. Garnera med ätbara blommor och körvel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.