Så gör du Sveriges bästa Gin & Tonic 2022

Sveriges bästa gin och tonic 2022

Nyligen avgjordes den årliga tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic. Här är det blomorienterade vinnarreceptet i den mest prestigefyllda kategorin för professionella bartenders.

Joakim Almén  |  Publicerad 2022-09-08 15:35  |  Lästid: 2 minuter

Varje år arrangeras en tävling för att kora den godaste varianten av svenskens favorigrogg, Gin & Tonic. I år tog bartendern Anton Petersson, som till vardags jobbar på Kalmar Kött och Bar, hem den prestigefyllda kategorin för professionella bartenders i Schweppes-sponsrade tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic.

Under finalen, som nyligen avgjordes på Haymarket på Scandic i Stocholm blandade finalisterna sina G&T-kreationer framför en jury beståendes av bland andra dryckesprofilen David Kringlund, segrade Petersson med sin blommiga Gin & Tonic Flower Blush GT.

Juryns vinnarmotivering:

”Vinnarens GT visade en stor respekt för originalet men bjöd samtidigt oss i juryn på en enastående uppvisning. Den blommiga drömmen ändrade elegant skepnad under tiden vi avnjöt den, då violen i botten virvlade upp i glaset. Insvept i ett moln av rosendoft och smakfullt prydd med rosenblad, hänförde den alla våra sinnen.”

Recept: Så gör du vinnardrinken i Sveriges bästa Gin & Tonic 2022

Du behöver:

  • 5 cl Hernö Pink Btl Gin
  • 10 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
  • 2 cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
  • Spray av rosenvatten
  • Is, kuber och krossad
  • Limehjul
  • Rosblad

Gör så här:

Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag

Du behöver:

  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 10 gram lavendel

Gör så här:

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Vinnarbartendern Anton Peterssons 3 bästa tips hur du lyckas med din G&T

1. Tänk på smakkombinationerna – undvik vanliga misstaget.

”Undvik fällan att använda samma smak på din tonic som ginens huvudsakliga smak. Tänk som du gör vid matlagning, varje ingrediens tillför rätten något extra. Det är lika sant när du blandar din GT. För en komplex och spännande drink, utmana smaklökarna genom att matcha din valda gin med en tonic där smakerna binder ihop, eller kompletterar varandra på ett trevligt sätt, snarare än att bygga din GT på kaka på kaka-metoden."

2. Planera för helhetsupplevelsen – låt ögonen få sitt.

”Låt stunden bli något extra, planera vilket glas och vilken is du ska använda innan du börjar blanda din GT. Använder du snygga och lyxiga glas sätter du extra guldkant på stunden. Om du då även har ordnat is som passar perfekt i glasen du valt, så har du goda chanser att maximera känslan av unn i din drinkstund fullt ut. Då jag dricker en GT hemma så föredrar jag att hälla upp min GT i ett rocksglas med en stor klar isbit i.”

3. Utnyttja luktsinnet – förförisk doft höjer nivån.

”Glöm inte bort hur stor del smakupplevelsen som sitter i näsan – passa på att låta garnityr och tillbehör fylla en funktion när du blandar din GT. Hitta något som doftar trevligt, förslagsvis rosmarin, blommor eller citrusfrukter. Förutom att pryda drinken så tar härliga dofter din GT till nästa nivå.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-08 15:43