Annons

Så hanterar du din och din partners svartsjuka

Blir du korsförhörd om du kommer hem en kvart senare än uttalad tid? Känner du ett behov av att gå igenom din partners telefon? Att vara svartsjuk är ett vanligt fenomen i relationer och hur pass svartsjuk du är kan spåras tillbaka redan till din barndom.

Hanna Carlsson
Foto: IBL
Så hanterar du din och din partners svartsjuka

Varför blir vi svartsjuka? Orsaken har länge varit en gåta för forskarna. Enligt en studie från Universitetet i Cambridge finns det delvis genetiska anledningar till att man blir svartsjuk. Andra forskare hävdar att det är en del av evolutionen. Det finns dock skillnader mellan män och kvinnors svartsjuka. Enligt flera studier är män mer svartsjuka på en partners sexuella relationer med andra, medan kvinnor oroar sig mer för romantiska relationer.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Till DN säger Charlotta Björklind, legitimerad psykolog, att graden svartsjuka handlar om hur man som barn lär sig relatera till sig själv och andra människor. Hur svartsjuk du är i dag kan alltså spåras tillbaka till grundtryggheten och självkänslan du utvecklade redan som barn.

Men det är inget fel med att vara lite svartsjuk, det kan faktiskt vara ett hälsotecken. Är du en gnutta svartsjuk tyder det nämligen på att du förstår att du inte är förmögen att styra hur någon annan människa känner. Är du dock en vuxen människa som känner stark svartsjuka kan detta grunda sig i bristande självkänsla.

Svartsjuka kan triggas av olika saker. Det är vanligt att känna svartsjuka om man är i en otrygg relation, om man saknar tillit till sin partner eller oroar sig för att ens partner ljuger för en. Omger du dig av pålitliga personer men fortfarande känner en stark svartsjuka kan du behöva hitta sätt att hantera sin svartsjuka. Genom att till exempel prata med en psykolog om vad din svartsjuka bottnar i.

Är du i en relation där din partner är extremt svartsjuk?

Det kan vara läge att se upp om svartsjukan börjar utvecklas till ett kontrollbehov. Varningssignaler är om din partner börjar prata nedlåtande om dina tidigare relationer, beter sig respektlöst eller förlöjligar dig tills du känner dig obekväm. Svartsjukan sker oftast i en pågående process som gör att det man inte hade accepterat av sin partner i början av relationen efter ett tag blir normaliserat. En vanlig företeelse är att den som blir kontrollerad själv börjar känna sig osäker och får skuldkänslor över sitt eget beteende. Det är också ganska vanligt att man anpassar sitt beteende för att inte skapa problem i sin relation.

Det kan i dessa situationer vara svårt att veta vad som är normalt och vad som är osunt. Det är då viktigt att försöka hitta någon att prata med. Om man jobbar kan man vända sig till Företagshälsovården eller en kollega som man känner förtroende för. Det kan hjälpa att bara beskriva hur isolerad man har blivit, och höra sig själv med egna ord säga att man slutat göra vissa saker eller att man blir kontrollerad. När man hör sig själv säga de sakerna kan man upptäcka att man blivit isolerad.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons

Dela (5)
Tweeta

Annons


Laddar