Så hanterar du konflikter i relationen om du är högkänslig

Att vara sårbar och öppna sig för andra människor kan vara svårt för den som är känslig. Men ett förhållande kan också fungera hur bra som helst för en högkänslig, bara man lär sig att hantera konflikterna på rätt sätt. Här är psykoterapeuten Elaine Arons bästa tips.

Nanna von Knorring  |  Publicerad 2018-07-19 13:25  |  Lästid: 2 minuter

Högkänsliga personer löper större risk än andra att bli olyckliga i sina kärleksrelationer, enligt forskning. Men det behöver inte bli så menar psykoterapeuten Elaine Aron.

Det var hon som introducerade begreppet HSP (Highly sensitive person) och hon har skrivit flera böcker som riktar sig till de som är känsligare lagda. En av hennes böcker, Den högkänsliga människan och kärleken, berör bland annat kärleksrelationer och konflikter som kan uppstå i dem.

Uppemot 20 procent av befolkningen beräknas vara högkänsliga personer, vilket inte är en diagnos utan ett personlighetsdrag. En högkänslig person tenderar att vara empatisk och eftertänksam, men tar även in mycket intryck och kan därför lätt bli överväldigad.

Precis som för alla andra så kan det uppkomma utmaningar och konflikter i ett förhållande, men de kan se något annorlunda ut i relationer där en är högkänslig och den andra personen inte är det.

– Det största problemet är att den som är känslig har ett större behov av vila och egentid, som den andra inte har. Då kan den andra ta det som ett avvisande eller känna sig övergiven, vilket kan leda till konflikter, säger Elaine Aron och fortsätter:

– Högkänsliga kan bli frustrerade av konversationer som inte är så djupa som de vill. De kan också bli irriterade på saker som den andra personen inte irriteras av, exempelvis små ljud, vanor eller liknande.

Det finns även andra skillnader som kan skapa utmaningar i ett förhållande där en är högkänslig och en annan inte är det.

– Den så kallade volymen är lägre hos en högkänslig person. Vi tenderar att antyda saker, vi frågar mjukt. En person som inte är högkänslig har mycket högre volym och det kan bli överstimulerade för en högkänslig person, vilket kan göra att han eller hon inte kan tänka klart och då backar i en konflikt, säger Elaine Aron.

Dessutom kan partnerns syn på känslighet påverka relationen. Om den som inte är känslig ser ner på personlighetsdraget är det svårt att stötta varandra och vara jämlika i relationen.

Så hanterar du konflikter i förhållandet

Men att en person i ett förhållande är högkänslig betyder inte automatiskt att relationen kommer präglas av konflikter.

– Det finns många saker som gör att ett förhållande mellan två personer med två olika drag fungerar bra. Exempelvis så kan en person göra något som den andra inte är bra på och vice versa. Högkänsliga personer kan ofta ta bra beslut och vara mer eftertänksamma gällande framtiden, säger Elaine Aron.

För att få en fungerande relation tipsar Elaine Aron alla att lära sig det hon kallar för reglerna för god konflikthantering.

– Reglerna är ganska simpla; nummer ett är att ni ska hålla er till ämnet. Nummer två är att ni inte ska sätta etiketter eller diagnosticera varandra, till exempel ”du är precis som din mamma”. Nummer tre är att ta pauser när du är överväldigad. Om din puls är över 100 så kommer allt du säger vara något du önskar att du inte sagt. Ni kan komma överens om att komma tillbaka om en timme eller nästa dag, säger Elaine Aron och fortsätter:

– Om ni följer de här reglerna så kommer konflikter vara mycket enklare att lösa. Och högkänsliga personer borde veta de här reglerna för det kommer göra konflikterna mindre traumatiska för dem.

Ett bråk kan nämligen upplevas väldigt olika av två olika parter, menar Elaine Aron. Den som inte är högkänslig kan titta tillbaka och tänka ”jaja, vi bråkade, det är normalt”, medan den högkänsliga å sin sida kan komma ihåg alla ord som sades och vara sårad av dem.

Det är även viktigt för båda parter att kunna kompromissa och mötas i en relation. En fallgrop är att som högkänslig använda sitt personlighetsdrag som en ursäkt för att få sin vilja igenom.

– Vi måste tänka på andra människor runtomkring oss och ibland uppoffra det faktum att vi lätt blir överstimulerade för att göra något som den andra vill göra, säger Elaine Aron.

Artikeln publicerades först på Femina.

[socializer-facebooklikeshare]
[newsletter]

LÄS OCKSÅ:

Därför förlovar vissa par sig snabbare än andra

Värmeböljan gör oss dummare – enligt ny studie

9 saker som förändras när du får ditt andra barn

Män med ölmage är bättre i sängen – enligt ny studie

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:21