Annons
Annons

Hallå där Kjell Häglund, journalist, redaktionell chef på DG Communications, mångårig medarbetare i Café – och nu aktuell med nya sajten/appen TVdags. Varsågod, ge oss en hisspitch på 30 sekunder!
– TVdags är inte bara en fusion mellan journalistik och tablåtjänst, det är en fusion mellan tv-nörderi och kulturkritik på högsta nivå. Hjälp, det där var en usel hisspitch…

Annons

Gör ett nytt försök!
– Okej, älskar man tv – oavsett om det är djupa dramaserier, ståuppspecialer eller Så mycket bättre – måste man följa TVdags. Ingen skriver om tv som vi.

Gilla Cafe.se på Facebook

Okej. Men jag som redan har tv.nu-appen first screen i mobilen, varför ska jag byta till TVdags?
– Det där är en helt generisk tjänst. När de tipsar om ”helgens bästa filmer” så hämtar de ett autoflöde från IMDB över filmer med de bästa användarbetygen. Det blir inte bara opersonligt, ofta blir det filmer som sänds 04.20 på en obskyr kanal… Det vi gör är motsatsen, allt vi gör är kärleksfullt curerat.

* * *

Över 20 skribenter bidrar till TVdags – appen för alla tv-älskare.

* * *

Att vi numera kan kolla tv när vi vill och på vilken skärm vi vill, hur påverkar det behovet av tv-kritik?
– Utbudet är egentligen hopplöst stort, och samtidigt fragmentiserat. Vissa grejer som det pratas och skrivs mycket om vet man inte ens var, och när, man kan se. Många fans skriver i månader till svenska kanaler om hur det blir med nya säsonger av deras favoritserier och får inga svar. Och att sedan bara bli översköljd av autoflöden med generiska betygsparametrar blir värdelöst. Då behöver man en personlig relation till de som tipsar, man behöver lära känna experterna och kritikerna. Hos oss – och vi är över 20 skribenter – har man alla möjligheter att hitta tv-nördar som tickar i gång på samma grejer som en själv.

Apropå tv-kritik: De senaste veckorna har du också uppfunnit en ny genre – vi kan kalla den ”SM i att Twitterdissa Ulf Dagebys tolkningar i Så mycket bättre”. Vad är din beef med Dageby egentligen?
– Jag har såklart inget emot Dageby. Men han är lite felcastad eftersom han är en sådan dålig soloartist. Han är ju låtskrivare och filmmusikkompositör. För 40 år sedan fungerade han på scenen som bandledare och frontman i en revolutionerande politisk kulturrörelse. Men inget av detta motiverar att han ska stå på en primetime-scen och livetolka Titiyo- eller Ken Ring-låtar.

* * *

Elaka tweets – eller kulturkritik?

* * *

Den elakaste tweeten hittills var nog: ”Hur kan mossan som växer metertjock på Dageby sprida sig till hela bandet på tre sekunder? Lika värdelös som förra veckan.” Är du lika rättfram när du som chef ger kritik till dina medarbetare på jobbet?
– Nej, tvärtom givetvis. Men ställer man sig på en scen och utövar offentlig underhållningskultur för betalande publik tar man också på sig ett kvalitetsansvar, och kulturkritik är en viktig del i det ekosystemet.

Tänker du inte på Ulf Dagebys känslor när du skriver så? Han verkar ju vara en så himla snäll farbror!
– Nej, jag uttalar mig ju bara om hans persona och inte person. Och jag har flera gånger framhållit att han är en stark kompositör, har en viktig roll i svensk musikhistoria och att jag själv älskade Nationalteatern.

Vad är det elakaste någon skrivit eller sagt om dig själv?
– Oj, det är så mycket… det går inte att komma ihåg. Men det är ju sällan lika sakligt och välformulerat som när jag kritiserar kulturella insatser. Mer av personangrepp. ”Hoppas Häglund pissar ihjäl sig” är ett av de roligaste, annars är det mer ”pajas”, ”bitter gubbe” och sånt fluff. Men det händer hyfsat ofta att jag får seriös kritik också, som skapar diskussioner och som gör att jag reviderar min ståndpunkt.

* * *

Ulf Dageby-dissaren Kjell Häglund är själv van vid att kritiseras.

* * *

Vad ser du mest fram emot i kvällens avsnitt av Så mycket bättre?
– Att slippa Dagebys provins-Leonard Cohen i solbrillor på scen, såklart.  Dageby ska ju tolkas i kväll, så vi slipper honom på scenen. En win-win! Jag kommer också att livetwittra under sändningen i kväll. Det är nog den på förhand roligaste kvällen, Nationalteatern gjorde många klassiker och det ska bli skitkul att höra dem tolkas av Titiyo, Ken och Lill… och Ebbot, Bo Kasper… och Agnes. Ja, jag ser fan fram emot varenda version. Det blir Dagebys kväll!

Till sist: Vad kan vi förvänta oss mer på TVdags idag?
– Vi analyserar Vinterstudion-premiären på SVT direkt under pågående sändning. Lite senare tipsar jag om tv-kvällens måsten. I morgon blir det Sarah Silvermans nya ståuppshow, och vi hårdbevakar finalen av Bron: recension och eftersnack direkt efter sändning, analys av tittarsiffror och eventuell säsong 3. Sen har vi, som alltid på helgerna, en massa filmtips både ur tablån och streamingtjänster.

Jens Stenberg

Annons

Dela (32)
Tweeta

Annons


Laddar