Så sköter du dina mockaskor – 4 enkla steg som får dina skor att må bra

Rengöra mockaskor

Borsta bra men ofta bäst.

Wilmer Gyllström | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-09-28 13:42  |  Lästid: 2 minuter

Hösten är här, och därmed massa grus och smutsgörande djävulskap. Under hösten är (extra) viktigt att ta hand om sina kläder – inte minst skorna som får stryka längs asfalten. Du må stryka dina skjortor och lämna in den eventuella kostymen på kemtvätt, men stackars skorna får sällan den kärlek de förtjänar. Speciellt känsligt är mockaskorna under hösten och vintern.

Det finns flera förutfattade meningar om mockaskon, framförallt att de är: 1. De är de svåra att hålla rena och 2. Att absolut inte tål vatten. Det stämmer inte. Det enda du behöver göra är ge skorna omsorg då och då. Här är 4 tips på hur du tar hand om dina mockaskor under den svåra tiden vi känner som höst.

1. Putsning

Nyckeln till en lyckad mockasko handlar mycket om vardagsvård. Ett tips är att investera i en extra tagelborste, alltså en sådan hästhårborste som man vanligtvis använder för skinnskor. Förmånen med en tagelborsten är att den dels är mjuk men också väldigt skonsamma mot mockan. Du får mer än gärna putsa rent skon efter en dags användning, så grus och damm försvinner.

Rengöra mockaskor

2. Té-tipset

Bra, nu borstar du skon efter varje användning. Men behovet av rengöring kvarstår. Genom att koka upp vatten i en tekanna för att sedan hålla skon över den rykande ångan är ett hett tips. Det bidrar till att fibrerna i mockan lyfter och gör att den enklare går att rengöra bekymmerfritt från att skada ytan. Följ upp med en räfflad mockaborste i gummi så har du kirrat biffen.

3. Rengöring på djupet

Under vinterhalvåret kommer skon i kontakt med vägsalt, väta och smuts. Då kan det vara bra att ta fram det stora artilleriet. Fram med ett skonsamt mockaschampo och applicera med en tillhörande borste, se till att få ett generöst lager lödder på hela skon. Nu är vi alltså inne på hardcore-rengöring så var inte rädd för att låta skon bli dränkt i löddret – så minskar du risken för vattenränder.

Efteråt sköljer du av skon och schampot under rinnande vatten, helst ljummet. Viktigt är att du låter skon torka helt och hållet innan du börjar putsa med mässingborsten. Det kan nämligen behövas lite grövre mockaborstar med mässingborst, för att få tillbaka lystern i skon och för att lyfta fibrerna.

Schampo och borste för rengöring på djupet.

4. Återpigmentering/Impregnering

Vid användning och tvätt av en mockasko tenderar den till att blekna, vilket visserligen kan tillföra karaktär till skon. Men om du nu vill att den ska vara fläckfri kan det vara bra med en pigmenterad mockaspray. Den liknar impregneingssprayen i form men har pigment i olika nyanser som bidrar till att skon återfår färg.

”Vill du köpa impregnering till skorna?” Svar: Ja. Det rekommenderas att impregnera skorna direkt efter köpet, detta för att skydda skon mot fukt och smuts.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-09-28 13:43