Släpp allt, för nu kommer åtta potentiella glasslöften om varmare och ljusare tider. Det handlar förstås om GB:s alltid lika emotsedda glassnyheter. I år är de alltså åtta till antalet och sträcker sig från en Magnum som saluförs som den lyxigaste hittills till en barnglass som heter Olof.
GB Glace (visst har man alltjämt svårt att släppa det där ”Glace” i GB?) själva hävdar att ”årets nyheter är en utsökt blandning med allt från dekadent lyx till en exotisk comeback och en fruktigt färgsprakande trendsetter.”
Dekadent lyx i all ära – hur levererar egentligen GB:s nyheter smakmässigt på riktigt? Café satte sin digitala redaktör tillika glassrecensentveteran Joakim Almén på det alltid lika magutvidgande jobbet att sätta i sig årets glassnyheter.
Här är 2021 års glassnyheter från GB – presenterade med supersubjektivt omdöme och betyg.
GB:s glassnyheter finns i matbutiker nu.
Om Cafés glasstestare:
Namn: Joakim Almén
Favoritglass: Konservativt och tråkigt nog Glassbåt och Sandwich.
Glassätarfrekvens: En per vecka vintertid, fyra per vecka sommartid.
Snöade senast in på: Enkla isglassar som Twister, Piggelin och Calippo. Alla borde ha en låda Piggelin i frysen.
Främsta glassnostalgi: Mormor och morfars mjukglassmaskin i barndomens Avesta och den genmanipulerade kanonglassen Mister Long (RIP).
1. Magnum Double Gold Caramel Billionaire
85 ml. Ca 25 kronor.
Så säger GB: ”Glassen är omsluten av gyllene krokantchoklad av kakaosmör och karamelliserat socker för en gudomligt knäckig chokladupplevelse. Under den klassiska knapriga chokladen med krispigt kex gömmer sig ett syndigt lager av läcker karamellsås med lyxig konsistens och en perfekt balans mellan smörig knäck och sälta. Under karamellsåsen väntar dubbla lena glassvirvlar med smak av pekannöt och kaka som tillfredsställer sötsuget hos varje livsnjutare.”
Så tycker Cafés glasstestare: Bakom den lite trötta lyx-och-flärd-blandat-med-synd-paketeringen i guld gömmer sig en toppenglass. ”Oj” väste jag imponerat för mig själv efter första tuggan. Knäcken gör sig oväntat bra och trots att man slängt in enbart offensiva spelare i ingredienslistan får man ihop ett fungerande smaklagbygge. En potentiell ny Magnumfavorit!
Betyg: 5/5
2. Solero Exotic
90 ml. Ca 20 kronor.
Så säger GB: ”Solero Exotic är äntligen tillbaka och återigen får vi chansen att njuta av len vaniljglass med en swirl och överdrag av hållbart odlade exotiska frukter.”
Så tycker Cafés glasstestare: Minns att jag blev väldigt besviken när en vuxen person köpte en Solero Exotic åt mig under mitten av 90-talet. Så många fantastiska glassar på menyn och du får en SOLERO EXOTIC?! Naturligtvis höll jag käften eftersom jag är väluppfostrad, men spåren sitter ännu kvar. Nu, drygt 25 år senare är jag fine med den vuxna fruktsmaken. Somrig och fräsch!
Betyg: 4/5
3. Cornetto Soft
140 ml. Ca 23 kronor.
Så säger GB: ”En frasig strut fylld av superkrämig mjukglass med smak av vanilj, toppad med en härligt god chokladsås som också återfinns i mitten av glassen som en läcker överraskning.”
Så tycker Cafés glasstestare: Cornetto är något av en vattendelare va? Visst, Cornetto är en klassiker – men är det inte en rätt sömnig klassiker? Cornetto Soft känns som en mittfältare som spelar med låg risk i fotboll: den gör inte bort sig men vinner heller inga smakmatcher på grund av den låga riskprofilen. Ett tråkigt om än säkert kort.
Betyg: 3/5
4. Cornetto Dragon
120 ml. Ca 20 kronor.
Så säger GB: ”Den svarta våfflan är fylld med en fruktig och fräsch mango-, passionsfrukts- och jordgubbsglass med kaksmulor och jordgubbssås med en diskret smak av frisk citron.”
Så tycker Cafés glasstestare: Fan, får jag ta tillbaka det jag sa om Cornetto i glassnumret innan? Här har man ju plockat fram alla tänkbara smaktricks i glasslådan. Oj! Vad var det där för smak? Mango, ja okej. Det där då? Aha, passionsfrukt! Och det där? Äh, det var lite kaksmulor och klassisk Cornetto jordgubbssås bara. Det cirkulerar en massa smaker i gomseglet som faktiskt funkar tillsammans. En angenäm överraskning!
Betyg: 4/5
5. Marabou Apelsinkrokant
150 ml. Ca 25 kr.
Så säger GB: ”En frasig strut fylld av superkrämig mjukglass med smak av vanilj, toppad med en härligt god chokladsås som också återfinns i mitten av glassen som en läcker överraskning.”
Så tycker Cafés glasstestare: Är det här verkligen en nyhet? Den var ju rabatterad på Pressbyrån för 15 spänn hela förra sommaren. En kanonsmak i grunden (även om den var ännu godare på 90-talet när den hette Marabou Always) som inte riktigt blommar ut som man vill i glassform, tyvärr.
Betyg: 3/5
6. Twister Peek-A-Blue
70 ml. Ca 12 kr.
Så säger GB: ”Blåbär, jordgubbe och melon samsas i ett nytt härligt utförande i form av en snurrig fruktbomb, som passar perfekt för sommarens varma dagar.”
Så tycker Cafés glasstestare: Genidrag att släppa ytterligare en glass med Twister-form. Synd bara att de ska in och jiddra med melonsmak i den ”snurriga fruktbomben”. Melonsmak i glass kommer tyvärr aldrig att lyfta. Inte alls i närheten av original-Twister smakmässigt, men helt okej. Nu käkar man ju inte glass för att bli smal, men ”bara” 66 kalorier per pinne är en överraskande låg kalorisiffra om man bryr sig om sånt. Dessutom: mycket glass för pengarna.
Betyg: 3/5
7. Olof
60 ml. Ca 15 kr.
Så säger GB: ”Glassen har smak av choklad, kola och vanilj – en klassisk smakkombination som alltid är populär hos små gourmander. Som alla andra barnglassar från GB Glace är Disneys Olofglass ansvarsfullt utvecklad för barn och uppfyller GB Glace strikta innehållskrav vad gäller kalorier, mättat fett och tillsatta sockerarter.”
Så tycker Cafés glasstestare: Olof, vad är det för jävla namn på en barnglass? En oväntad backhandshyllning till Palme? Ok, såg sen att det var en Frost-figur (snälla föräldrar, bli inte upprörda över att jag inte sett Frost – jag är barnlös). Smaken då? Det är grov bigpacksvarning på vaniljen. Men å andra sidan har inte fyraåringar de mest kritiska smaklökarna.
Betyg: 2/5
8. Ben and Jerry ́s Cookie Dough Peace Pop
80 ml. Ca 25 kr.
Så säger GB: ”Fairtrade-certifierad vanilgräddjglass med chokladbitar, en fyllning bestående av den ikoniska kakdegen och ett härligt lent chokladöverdrag gör glassen fullkomligt oemotståndlig.”
Så tycker Cafés glasstestare: ”Vår lyxigaste Magnum hittills” hit och dit – en B&J i pinnglassform med ett luddigt peacemärke måste väl ändå ge ännu högre utslag på hajpmätaren. Eller? Den har en kakdegsremsa placerad i linje med glasspinnen som är sensationellt god. Precis som glassen i övrigt. En perfect storm av allt man gillar. Det blir dock ett poängs avdrag på betyget för dess beskedliga storlek i förhållande till prislapp. Hårt men rättvist.
Betyg: 4/5