Annons

Så smakar PangPangs nya öl i samarbete med whiskyjätten

Hantverksbryggeriet åkte till Guinness huvudstad och tog fram en öl tillsammans med Tullamore. Nu finns den på bolaget och Cafés Andreas Grube har provsmakat.

Andreas Grube

Bärs och järn, eller ”dew and a brew”, ska bli den nya grejen, i alla fall om irländska destilleriet Tullamore får bestämma. Nu samarbetar de med hantverksbryggare runt om i världen för att skapa den bästa matchningen, och i Sverige föll valet på Hökarängenbaserade PangPang.

Annons

Jag hade möjligheten att följa med PangPangs ägare och bryggare, Fredrik Tunedal, till Dublin i våras när han var där för att göra research inför samarbetet med Tullamore. Och redan på plats i Guinness huvudstad, en sen och hyfsat blöt pubkväll, hade Fredrik kläckt grundidéerna till ölen: det skulle bli en red ale, bryggd med kvävgas och jäst med samma jäststam som Tullamore använder till sin whisky.

Gilla Cafe.se på Facebook

Och jodå, han höll sig till sin idé och genomförde den.

Slutresultatet – PangPang & A Brew – faller mycket väl ut tycker jag, åtminstone i min gom. Det här är en öl som jag gärna skulle dricka som pint på fat.

Smaken bjuder på gott om frisk fruktighet, sötaktig karamellighet och samtidigt schysst balanserad humlebeska. Kvävgasen ger en mjuk och rund känsla i munnen (tänkt Guinness-skummet!) och den hyfsat måttliga alkoholen (4,9%) ger på det stora en fräsch känsla, samtidigt som den lyckas stå pall för att ackompanjeras av en whiskypinne, vilket den ju är skapad för.

PangPang & A Brew finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 78581, 48,70 kr), och under en begränsad period på Penny & Bill i Stockholm.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar