Skip to content

Så undviker du pinsam tystnad – tre hjälpsamma tips

Tobias Skagerström

De där sekunderna när det är helt tyst och du står där med öppen mun men inga ord kommer ut kan kännas hur långa som helst. Tiden går och du märker hur folk tittar på dig. Du blir orolig för att göra bort dig och börjar fokusera på det istället. Det börjar snurra i huvudet. Rodnad. Hjärnans … Continued

uppe

De där sekunderna när det är helt tyst och du står där med öppen mun men inga ord kommer ut kan kännas hur långa som helst. Tiden går och du märker hur folk tittar på dig. Du blir orolig för att göra bort dig och börjar fokusera på det istället. Det börjar snurra i huvudet. Rodnad. Hjärnans ”arbetsminne” går från att koncentrera sig på vad som händer i samtalet – till att tas upp av din oro.

För att undvika pinsamma tystnader finns det tre saker som du kan göra enligt hemsidan thenextweb som vänt sig till vetenskapen för att lösa problemet (ett av de är inte att som Greg Focker i filmen Meet the Parents börja prata om hur du kan mjölka katter.)

1. Låt inte din hjärna vandra iväg

Om du någonsin varit i ett samtal och glömt bort din kärastes namn eller en god väns födelsedag så beror det troligen på att din hjärna var upptagen med att oroa sig för om du blir dömd eller tänka ut vad du ska säga härnäst.

Det händer ofta att hjärnan börjar vandra iväg och tänka på olika saker som dig själv, andra människor och din roll i världen. Du börjar dagdrömma med andra ord och du försvinner från samtalet.

För att undvika att din hjärna vandrar iväg kan du dagligen – börja med en gång i timmen – stanna upp och analysera vad du egentligen tänker på. Du ska inte döma vad som pågår i din hjärna utan bara notera om du till exempel sitter och tänker på vad du ska äta till middag.

Om du känner att din hjärna börjar vandra iväg ska du pausa, ta ett djupt andetag och återgå till att vara i nuet. Dessa två steg ska du upprepa och göra till en vana – speciellt under samtal för att verkligen vara närvarande med de du pratar med.

2. Skapa sociala vanor

Genom att skapa sociala vanor kan du använda din hjärna mer effektivt medan den går på autopilot under samtal. Till exempel kan du utnyttja den här extra hjärnkraften till att bli ännu mer karismatisk och engagera dig i samtalet utan att oroa dig för om du blir dömd.

Sociala vanor kan till exempel vara att hålla ögonkontakt, le åt människor, presentera dig inom de första 60 sekunderna när du kommer till en tillställning eller veta hur du ska hälsa på personer du inte träffat förut.

3. Skriv av dig oron

Psykologen Sian Beilock genomförde ett stressprov där halva gruppen fick skriva ned hur de kände innan ett test medan resten bara satt där. Det visade sig att de som skrev ned sina känslor presterade bättre på testet och det kan hjälpa även dig.

Till exempel kan du inför något som du är nervös skriva ned hur du känner och vad du oroar dig för. Att skriva ned negativa känslor på papper kan hjälpa dig att slappna av och bli mer närvarande i stunden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.