Så upptäcker du prissänkningar på Systembolaget

En hylla med öl

Allt om sidan Systembolaget inte vill att du ska känna till...

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-05-17 20:51  |  Lästid: 2 minuter

Trots den ständigt påpekade samhällsnyttan är Systembolaget också präktigt, och tråkigt. ”Vi har inga rabatter för vi är moralens högborg”, brukar det ungefär låta i reklamen och ja det kanske är bra, men det betyder inte att priserna alltid är desamma. Det finns mängder av prissänkta varor på Systembolagets hyllor men prissänkningarna visas självklart inte.

Priserna på Systembolaget är inte satta i sten och går både upp och ner utan att El Bollagio egentligen har någon kontroll över det. Priset för en dryck på systembolaget bestäms av fyra delar: moms, alkoholskatt, Systembolagets påslag (som ska täcka bolagets kostnader) och leverantörens pris. De tre förstnämndas del av kakan är självfallet rätt hårt reglerat men varierar mellan typ av dryck.

Leverantörens pris däremot bestämmer leverantören själv, och Systembolagets pris följer leverantörens. Sänker leverantören priset, då följer Systembolagets pris efter. Men varför skulle leverantören sänka priset?

Enligt Vinbörsen är den vanligaste anledningen till prissänkningar överlager, alltså att produkten inte sålt så bra som man hoppats. Andra anledningar kan vara att en etikett eller förpackning ska bytas, att en ny årgång är på väg in eller att ett samarbete med en producent ska avslutas.

På jakt efter ett klipp? Foto: Systembolaget

Så hur kan man se produkternas prisutveckling?

Antingen har du stenkoll på hur mycket en långhylsa Kung kostar, eller så går du in på just Vinbörsens hemsida. De har gjort en grej av att löpande samla in pris- och produktdata för allt som finns att köpa på Systembolaget och kan därför hålla koll på när priserna förändras. Detta redovisas sen pedagogiskt i procent, i pris och till och med i grafer som visar förändring över tid.

Till exempel kan du där se att en kortburk Gösser sen i februari droppat 39 procent i pris, från 12,90 kr till 7,90 kr per burk. Se där, en god nyhet!

Mer om Systembolagets prissättning kan du läsa här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-17 20:55