Se upp, pappor – män blir också tjockare av att få barn

Mammors vikt, under och efter graviditeten, har länge varit ett ämne i hälsobilagor och på bloggar. Men ärligt talat förvånar det nog ingen att man går upp i vikt av att ha ett barn i magen. Så det kanske är dags att titta på farsorna istället? Forskare på Northwestern University kartlade 10 000 män, och undersökte vad som […]

Publicerad 2015-07-22 15:47 | Uppdaterad 2017-11-07 11:15  | Lästid: 2 minuter | cafevik
man-tjocka-pappor

Mammors vikt, under och efter graviditeten, har länge varit ett ämne i hälsobilagor och på bloggar. Men ärligt talat förvånar det nog ingen att man går upp i vikt av att ha ett barn i magen.

Så det kanske är dags att titta på farsorna istället?

Forskare på Northwestern University kartlade 10 000 män, och undersökte vad som hände med dem som fick barn.

Facit: de blev tjockare.

En förstagångspappa på 180 centimerer som levde ihop med sitt barn gick upp i snitt 2 kilo. Men även de män som inte levde med sina barn gick upp i vikt: 1,5 kilo. Detta jämfört med de barnlösa männen, som under samma period gick ner 0,7 kilo i vikt.

Craig Garfield, en av forskarna i studien och själv pappa, berättar för tidningen Time att han har lätt att relatera till problemet.

– Sett från mitt eget perspektiv skulle vi inte ha så många pizzor i huset om det inte vore för ungarna, och inte min frus hembakade brownies heller. Att ha barn förändrar inte bara maten man äter i huset och vad som finns tillgängligt att äta, det innebär också mer snacks. Det förändrar också ifall du får tid att gå ut och röra på dig och få ordentligt med sömn och ta hand om dig själv.

Vi slår vad om att alla pappor kan hitta skäl till att man går upp i vikt när man får barn. Frågan är hur många som är beredda att strunta i att äta upp barnens pizzarester, och byta tv-mys i soffan mot ett pass på gymmet?

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

9 saker småbarnsföräldrar inte ser fram emot med semestern

Ny studie: män som trakasserar kvinnliga gamers är själva usla på att spela

24 gånger Edward Blom fullständigt gjorde vår dag på Instagram

 

Dela på Facebook
Tweeta