Annons
Annons

manliga-spelare

Är du en kvinnlig gamer, eller känner du någon? Då har du sannolikt stött på störiga och sexistiska kommentarer från killar. En ny forskningsstudie kan bära på en del av svaret: de är själva så dåliga på att spela.

Annons

Foto: Mr Seb.

* * *

Tjejer är en utsatt grupp inom spelvärlden. Ofta trakasserar killar dem anonymt på nätet – det mest kända exemplet är en en massiv smutskastningskampanj mot spelutvecklaren Zoe Quinn, som fått ta emot otaliga dödshot och våldtäktshot efter att hennes expojkvän påstod att hon hade varit otrogen – en härva som växte sig bortom alla proportioner under hashtaggen #gamergate.

Gilla Cafe.se på Facebook

Men förolämpningarna kan ibland ta sig fysisk form.

– Det har kastats kalsonger och det har kastats burkar och sånt när man sitter och spelar, kommenterade gamern Johanna trakasserierna på spelkonventet Dreamhack i en intervju med SVT.

Anledningarna kan vara många – där en sexistisk kvinnosyn rimligen borde vara ett svar – men kan det också bero på problem hos personen som trakasserar?

Det bestämde sig forskarna Michael Kasumovic och Jeffrey Kuznekoff på University of New South Wales och Miami University för att ta reda på. De lät ett antal försökspersoner spela Halo 3, och observerade hur väl de presterade i spelet, och hur de betedde sig mot varandra.

Resultatet: män betedde sig ungefär likadant mot varandra hela tiden, och oavsett hur bra de presterade.

Däremot förekom det att män var betydligt hårdare mot de kvinnliga deltagarna, och ju sämre de manliga spelarna presterade, desto otrevligare var de, med taskiga kommentarer som främsta exempel.

Anledningen, tror forskarna, är att de sämre manliga spelarna kände att deras plats i hierarkin var hotad. De duktiga manliga spelarna kände inte samma hot, och var trevligare mot de kvinnliga spelarna.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

Ny studie: kyssar är inte alls så populärt som vi trodde

Jonas Cramby: 6 träningstyper som du garanterat känner igen

Tips från PT:n – Smartaste frukosten när du vill träna i sommarvärmen

Annons

Dela (45)
Tweeta

Annons


Laddar