Hoppa till innehåll

Se videon som visar hur Christopher Nolan gjorde ”Tenet” utan animerade specialeffekter

Tenet

Om en Boeing 747 kraschar in i en byggnad i en Christopher Nolan-film, ja då kraschar den in i en byggnad på riktigt.

Efter många corona- om och men så kom den tillslut, vår samtids kanske största regissör Christopher Nolans nya biofilm Tenet. Många är vi som besökt biograferna i helgen för att klia oss i huvudet till Nolans inverterade och patenterat komplicerade tidslinjer i adrenalinstinna Tenet.

Filmen har tagits emot med blandade omdömen av kritiker, där en recensent kallade den för en ”pretentiös James Bond för kvantfysiker”. Oavsett vad du tycker om filmens kvalitet och inverterade tidsaxelskomplexitet så går det inte att blunda för Nolans känsla för svulstighet. Soundtracket signerat svenske musiksnillet Ludwig Göransson är iöronfallande, precis som filmfotot av Nolans ständige filmfotograf, nederländsk-svenske Hoyte van Hoytema är iögonfallande.

John David Washingtons karaktärs fajtingscener är inspelade med ett ett inverterat rörelsemönster – precis som det ser ut i filmen.

Christopher Nolan är en av få regissörer som rör sig med megabudgetar tillräckligt stora för att kunna filma svindyra explosionsscener som i de flesta andra fall normalt hade varit föremål för datoranimering. Och den brittiske stjärnregissören är inte sen på att nyttja sina filmproduktioners monetära tillgångar för att skapa autenticitet. I Tenet är i princip allt du ser också filmat på riktigt.

Som den jovialiska Robert Pattinson fint exemplifierar i Tenets nyligen släppta behind the scenes-video som finns på Youtube:

”Många av sakerna man läser i manus tänker man ’det vore coolt om det görs i en film’, och sen kommer man till inspelningen: ’Vi har en (Boeing) 747 som ska krascha in i en byggnad, det är så vi får en (Boeing) 747 att krascha in en byggnad’. Det känns väldigt äkta, för att det är äkta.”

I en intervju med magasinet ICG säger Christopher Nolan själv att den visuella delen av Tenet är storskalig men att ”kontot för visuella effekter förmodligen är lägre än för de flesta romantiska komedier.”

Oavsett om du diggade Tenet eller inte är det tio minuter långa Youtube-klippet med bakom scenerna-material från filmen tio minuter av ditt liv du förmodligen inte kommer vilja begära tillbaka. Kika själv på klippet nedan!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.