Christopher Nolans nya storfilm ”Oppenheimer” ser minst sagt lovande ut

Mästerregissörens nya film ska skildra atombombens fader.

Tom Cehlin Magnusson | Foto: Universal Pictures  |  Publicerad 2022-02-28 13:48  |  Lästid: < 1 minut

För några dagar sedan släpptes den första informationen om Christopher Nolans kommande film. Efter den röriga storsatsningen Tenet så verkar det som om regissören ska röra sig åt ett mer konventionellt berättande och för första gången ta sig an biopic-formatet. Oppenheimer handlar som titeln antyder om fysikern Robert Oppenheimer, känd som atombombens fader.

Filmen baseras på den Pulitzer-vinnande boken American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer av Kai Bird och Martin Sherwin. Oppenheimer var ledare för Manhattanprojektet, kodnamnet för det hemliga forskningsprojekt som ämnade ta fram den första atombomben under andra världskriget. När projektets första provsprängning ägde rum i öknen vid Alamogordo i New Mexiko 1945 ska Oppenheimer tänkt på en rad ur det hinduiska diktverket Bhagavadgita, ”Jag har blivit Döden, världarnas förintare”.

Budgeten är nedbantad jämfört med Tenet men rejält tilltagen för en film av den här typen och ligger på ungefär 100 miljoner dollar. En hel del av budgeten lär gissningsvis läggas på skådespelarnas arvode: Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr. och Rami Malek dyker alla upp i filmen. I huvudrollen hittas Cillian Murphy som nyligen berättade för The Guardian om att han förberett sig för rollen med hjälp av mängder av läsning.

– Jag är intresserad av människan och vad det gör med en människa att ta fram atombomben. Själva tekniken bakom bryr jag mig inte så mycket om, jag har inte den intellektuella kapaciteten att förstå det, säger Murphy.

Oppenheimer spelas just nu in i New Mexico och har premiär den 23 juli 2023.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar