Hoppa till innehåll

Sexmissbruk i sociala medier har exploderat – så många är beroende

Joel Linde

Det har aldrig varit enklare att träffa människor än nu. Internet låste upp dörren, sociala medier öppnade den och dejtingapparna skapade fullkomligt korsdrag. För en sexmissbrukare innebär det en obegränsad tillgång till favoritdrogen.

Hank Moody i Californication. En klassisk sexmissbrukare.

Hank Moody, huvudkaraktären i succéserien Californication, lever ett liv som många skulle avundas. Det räcker med att stanna till på 7/11 i två minuter för att han ska lämna i sällskap med en vacker kvinna som bara måste ha honom. Men bortsett från hans uppenbart övernaturliga dragningskraft så dras Hank med ett problem som många människor känner igen väldigt väl. Bakgrunden till hans penisbärsärk genom Los Angeles är nämligen djup ångest och sorg. Gamle Hank är en klassisk sexmissbrukare.

Sexmissbruk är ingen officiell diagnos, som olika substansmissbruk eller beteendemissbruk är. Däremot uppskattas det att 5-7 procent av befolkningen lider av det, ungefär tre fjärdedelar av dem män.

Av dem är ungefär 40 procent beroende av porr. Övriga 60 procent är beroende av sociala medier och dejtingappar för att finna kickar.

Det säger Erik Sundby, ägare och grundare av Cybersex Detox, en del av hans behandlingsklinik för sexmissbrukare. Han har själv varit sexmissbrukare, dock innan sociala medier och dejtingappar var en del av problematiken.

– Ungefär 60 procent är ”förförare och erövrare” och de finns ju på nätet i dag. Det är de som ofta fastnar på dejtingsajter och så, som jagar via sociala medier, säger Erik Sundby.

”Förförare och erövrare”, som Erik talar om, är en av de tio kategorierna av sexmissbruk. För dem är det inte själva relationen, ibland inte ens sexet, som är det primära.

– Om man är ”förförare och erövrare” har man fastnat i just det här med att förföra och att se hur långt man kan gå med en person. Det handlar inte om att bygga upp och underhålla en relation, det handlar om att uppleva dopamin-utsöndring och kickarna i det här med flirten och att se hur långt man kan gå. Vissa av mina patienter har jämfört det med jakt, att ligga på pass och vänta. Men sen när man väl har skjutit älgen måste man ju ta hand om den också, och det är det inte alla som klarar av.

Så man behöver egentligen inte ligga för att det ska kunna vara ett missbruk?

– Nej, just när det gäller ”förförare och erövrare” i sociala medier är det inte alltid det leder till sex, utan det är själva jakten som är kicken.

Kopplar ni på behandlingskliniken överhuvudtaget antalet partners till missbruk?

– Nej, man kopplar alltid missbruk till olika kriterier.

Vilka är kriterierna?

– Det är att man gör det tvångsmässigt. Det är inte längre du själv som har makten över din sexualitet, utan den har makten över dig, och att man fortsätter med samma beteende trots att man får negativa konsekvenser av det. Besatthet eller tankemässig upptagenhet, att vara besatt av idén att gå ut på sociala medier under dygnets alla timmar.

Scarlett Johansson och Joseph Gordon-Levitt i filmen Don Jon.

Det finns gott om filmer och serier på temat sexmissbruk. CalifornicationDon Jon och Lars von Triers Nymphomaniac, för att nämna några. I den sistnämnda förklarar huvudpersonen att sexet är ett sätt för henne att uppleva makt och att samtidigt leda bort tankarna som annars upptas till stor del av ångest.

– När man är klar med sin sejour kommer skammen och sköljer över en och så har man inga verktyg för att hantera det. Då går man ut igen för att ”medicinera” och hantera skammen och ångesten, och då hamnar man i en ond spiral, säger Erik Sundby.

På Netflix finns dokumentären Hot girls wanted, som handlar om den moderna, ständigt uppkopplade sexindustrin. Det är snabba, billiga produktioner med unga, oerfarna tjejer som byts ut efter i genomsnitt ett par veckor eller månader. ”Folk vill se nya ansikten”, säger en agent i filmen.

Erik Sundby tror inte att sexmissbruket har ökat med de nya hjälpmedlen, däremot blir det lättare att underhålla det. Han säger också att det finns mer hjälp att få nu och att tabut att prata om det minskar. Hans egen nystartade avdelning, Cybersex Detox, fick hundratals nya patienter på bara en dag efter att den öppnade den 23 april.

Tror du att människor missbrukar sociala medier och dejtingappar utan att vara medvetna om det?

– Är man cybersexberoende så är man medveten om det, sen om man har lust att prata om det är en annan sak.

Få mer av Café i ditt flöde – klicka på ”Gilla” nedan!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.