Den här längden bör du ha på dina shorts i sommar – Daniel Lindström reder ut

Man med korta shorts på stranden och Daniel Lindström

Varje månad svarar Cafés modechef Daniel Lindström på läsarfrågor. Denna månad kretsar frågorna kring somrigt mode som shortslängd, pikétröjor och loafers som funkar till jeans och skinnjacka.

Daniel Lindströms blogg.
Daniel Lindström | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-05-20 15:31  |  Lästid: 3 minuter

Hur långa bör shorts vara?

Fråga: Jag behöver köpa minst två par nya shorts den här sommaren, några att ha på stranden på semestern och ett par som fungerar till mer dressad klädsel. Hur ska man tänka när det gäller längden på shorts? /David Granqvist

Svar: Jag tycker nästan alltid att kortare shorts är att föredra – ju kortare, desto bättre! Det skapas en mycket snyggare silhuett med korta shorts, en längre modell som går ner över knäna trycker tyvärr bara ihop kroppen. Shortsen ska gå till mitten av låret, tänk Björn Borg på 80-talet. Undantaget är om du tänkt att bära kavaj till shorts, då kan de gå ner lite längre över benet.

Det bör du tänka på när du köper en pikétröja

Fråga: På senare år har jag sett att pikétröjan kan användas i stället för skjorta under en kavaj. Vad tycker du om det? Och vad ska jag tänka på när jag väljer pikétröja när det gäller färg, storlek, märke och material? /Carl Lindgren

Svar: Pikétröjan är ett plagg som det finns lika många snygga som fula varianter av. På engelska heter det polo shirt, och då blir begreppet lite vidare eftersom piké egentligen är en trikåteknik och inte en tröjmodell.

Polo shirts, eller tenniströja, finns i bomull, tunn ull eller silke. Beroende på vilken kragtyp du väljer passar tröjan olika bra till en blazer på sommaren. Ju mindre och mjukare kragen är, desto bättre passar den under slaget på en kavaj. Jag bär gärna den här typen av tröja till kavaj eftersom den känns mer uppklädd än t-shirt men inte lika formell som skjorta.

Väljer du den klassiska, sportiga pikétröjan från varumärken som Lacoste eller Polo Ralph Lauren är det viktigt att tänka på att den sitter snyggt. Passformen ska vara smal men får absolut inte sitta tajt. En vit modell ger ett krispigt intryck och passar perfekt till beige chinos eller blå jeans.

Vad skyddar mot regnet?

Fråga: Var finns det bästa regnskyddet, som är lätt att bära med sig? Jag cyklar till jobbet på dagarna, och när det regnar har jag inte bra plagg som står emot vatten. Jag vill inte ha en klassisk galonregnrock och inte heller någon gore-tex-aktig skidjacka. Helst ska man kunna vika ihop regnskyddet och stoppa det i fickan. Hjälp mig! /Simon L

Svar: Haglöfs har en ny produkt den här våren som jag tror kan passa dig. Det är en poncho (Repak heter modellen) som är superlätt men både vind- och vattentät. Bara att dra över huvudet och tar ingen plats alls. Supersmart.

Loafers som funkar till jeans och skinnjacka

Fråga: I förra numret av Café rekommenderade ni loafers som passar till kostym. För mig kändes det för gubbigt, jag vill ha några som funkar med jeans och skinnjacka. Finns det? /Christian Toresson

Svar: Vill du ha loafers med mer attityd finns Gucci, som gör skor med pälsfoder och broderade tigrar.

Här finns bästa shoppingen i London

Fråga: Jag ska till London över en weekend i slutet av maj och undrar om du har tips på några intressanta butiker? Det känns som en stad där man måste veta vart man ska. /Anders Sjöberg

Svar: Oj, det finns ju massor! Listar tre stycken kort:

1) Dover Street Market. Har blivit mycket bättre sedan man flyttade till Haymarket. Jag gillar källarplanet bäst, där priserna är helt okej.

2) 5 Carlos Place. Den fysiska butiken till onlinejätten Matchesfashion. Ligger i ett fint townhouse i Mayfair.

3) Den splitter nya och hypermoderna Balenciaga-butiken på Sloane Street. Jag har inte varit där själv än, men det blir mitt första stopp på nästa Londonresa.

Har du en fråga till Daniel Lindström om mode – skicka ett mejl till daniel@cafe.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-20 15:38