Annons
Annons
Alla resor börjar med ett litet steg. Här är Simon Skölds tips för den som vill komma i form, utan att förändra hela sitt liv.

Alla resor börjar med ett litet steg. Här är Simon Skölds tips för den som vill komma i form, utan att förändra hela sitt liv.

”Detta är åtta övningar som man kan göra helt med egen kroppsvikt hemma. Kör tio minuters enkel uppvärmning genom att jogga på stället eller hoppa hopprep för att bli varm. Därefter kör du en övning i taget: 10-15 repetitioner, vilar 15 sekunder, och upprepar samma övning 3 gånger – innan du går vidare till nästa övning.”

* * *

armhävningar

Armhävningar

Spänn bålen för att få en rak överkropp och sänk axlarna. Kör ett lugnt tempo på väg ner, låt det ta 2–3 sekunder, och kör mer explosivt uppåt.

* * *

burpees

Burpes

Armhävning kombinerat med upphopp. Hoppa upp, landa och gå ner till armhävning. Tänk på att spänna bålen så att höften inte åker i marken och ryggkotorna inte trycks ihop.

* * * dips

Dips

Sätt dig med benen framför dig på en låg pall eller liknande. Sätt händerna på pallen bakom dig och pressa upp din kropp. Gå långsamt ner och skjut ifrån mer explosivt.

* * * fällkniven

Fällkniven

Ligg raklång på rygg med armarna sträckta ovanför huvudet och kontrahera (dra ihop) magmuskeln så att fötter och händer möts uppe i luften. Håll emot på tillbakavägen och jobba explosivt uppåt.

* * * hindupushup

Hindu pushup/masken

Övningen startar i armhävningsposition med hög rumpa. Böj på armarna och tryck sedan ner magen och höften i golvet. Pressa därefter upp överkroppen med hjälp av armarna och sedan underkroppen med hjälp av magen.

* * * höftlyft

Höftlyft

Ligg på ryggen med armarna längs sidan och med benen uppdragna mot rumpan. Lyft nu höften så långt upp det går genom att kontrahera rumpan.

* * * knäböj

Knäböj

Ställ dig lite bredare än axelbrett med fötterna lätt vinklade utåt. Gå djupt ner, minst 90 grader, och tänk på att knäna ska vara rakt över fötterna.

* * * utfallssteg

Utfallssteg

Ta ett rejält kliv framåt och en decimeter åt sidan, det ökar balansen om det känns vingligt. Trycket ska hamna på hälen, inte på tårna. Försök sen pressa uppåt och inte framåt.

Illustrationer: Johan Hedberg

* * *

Annons

Läs också!

Hemligheten bakom Nabil Bahouis succé – så tränar AIK-stjärnan

11 kändisar som ser exakt ut som två andra kändisar ihop

7 saker som kommer hända om Måns Zelmerlöw blir världskändis

Annons

Dela (23)
TweetaLaddar