Att vi får tälta i skogen är det nog få som inte känner till, men vad gäller i parker, i skogsdungar runt bostadsområden eller andra lite mer gråzoniga områden? Vi ringde upp Naturskyddsföreningens ordförande, Johanna Sandahl, för att reda ut det.
– Allemansrätten är ju en fantastisk möjlighet, men det är också jätteviktigt att man tar ansvar för sina skyldigheter, och att man frågar om det är tveksamt, säger Johanna Sandahl.
Okej. Så om jag ska på Way Out West i Göteborg i sommar, får jag tälta i Slottsskogen då?
– Nej det tror jag inte. Är man i stan så har kommunen särskilda regler för vad som gäller i parker och idrottsplatser och så vidare, då får man kolla med kommunen eller polisen vad som gäller. Men jag har inte sett någon göra det.
Vi kollade givetvis upp det: i Slottsskogen får du inte campa. Och inte i någon annan park i Göteborg heller.
Om man hittar lite skog intill ett bostadshus då, kan jag smälla upp mitt tält där?
– Det blir nästan alltid en bedömningsfråga, men man ska ju inte störa eller förstöra. Sunt förnuft är den viktigaste regeln. Men man kan alltid fråga markägare om man får tälta där, det är det enklaste.
Generellt sett ger allemansrätten dig rätt att passera över, eller till och med tälta på annans mark, men inte hur som helst. Du måste till exempel hålla dig borta från odlingsmarker eller andra platser där du kan orsakar skada.
Om du hittar ett område där du får tälta måste du också komma ihåg att det gäller i ett, eller högst ett par dygn (återigen, det blir en bedömningsfråga). Och är ni en större grupp får ni ofta inte tälta på annans mark eftersom det innebär större slitage och sanitär påverkan.
Här kan du läsa mer om vad som egentligen gäller för allemansrätten.