Hoppa till innehåll

9 mindre spelningar du inte vill missa under Way Out West

Earl Sweatshirt, Linn Koch-Emmery och Joe Talbot i Idles
Joakim Almén & Tom Cehlin Magnusson

Way Out West är inte bara headlines som The Cure, Solange och Stormzy. Café listar spelningarna bortom huvudakterna du inte bör missa.

Way Out West är inte bara den fashionabla besökarskaran, det ständiga gisslet med att ta sig till och från Stay Out West eller festivalens idoga strävan efter att vara i nymodig framkant. En festival står ändå och faller med sin lineup. I år bjuder festivalpärlan i Göteborg i vanlig Way Out West-ordning på en gedigen bredd – även utanför de lika gedigna huvudakterna.

Cafés Tom Cehlin Magnusson och Joakim Almén väljer 9 spelningar som du bör överväga med din närvaro.

TORSDAG


Idles

Bandet Idles.
Idles: kaos.

Förra årets bästa låt, Danny Nedelko, gjordes enligt Café av furiösa Bristolpunkarna Idles. Idles lyckas överföra ilskan och svärtan i de starkt politiska texterna från skiva till live. Nyckelord: kaos, som här under annars så svårbemästrade tv-framträdandeförhållanden. Är du en vän av rockband som fortfarande jobbar med gimmicks får du dessutom kraftigt betalt i gitarristens Mark Bowles scenmundering – boxershorts. (Joakim Almén)

Lyssna på: Danny Nedelko

Var? Slottsskogen, Linné

När? 15.50

Spiritualized

Jason Pierce i Spiritualized.
Den ständigt sittande Jason Pierce.

Få saker känns musikupplevelsemässigt lyxigare än att se Jason Pierce framföra de bästa delarna av Spiritualized imponerande låtkatalog. En spelning som (nästan) vinner på den förväntade nederbörden i Slottsskogen. (Joakim Almén)

Lyssna på: Let’s Dance

Var? Slottsskogen, Linné

När? 20.20

Soccer Mommy

Soccer Mommy

Tillsammans med Snail Mail, Mitski och The Japenese House, som också spelar på årets Way Out West, hör Sophie Allisons hyllade Soccer Mommy till den nya generationens indiemusiker. Känsloladdad indiepop perfekt för Pusterviks scen. (Joakim Almén)

Lyssna på: Cool

Var? Pustervik

När? 00.15

Connan Mockasin

Festivalens bästa artistnamn tillhör en gåtfull, blond nyzeeländare som verkar ha bestämt sig för att ta alla omvägar han kan hitta till slutmålet: perfekta poplåtar. Hans förra album beskrev han som ett försök att tonsätta karamell, vilket är ganska exakt så hans musik låter. Det senaste albumet Jassbusters är mer lättillgängligt – trots att albumet utgör soundtracket till en ännu osläppt film i fem delar som ska ha tagit tjugo år att fundera ut, och innehåller en nio minuter lång singel vid namn Charlotte’s Thong. (Tom Cehlin Magnusson)

Lyssna på: I’m The Man That Will Find You

Var? Pustervik

När? 01.30

FREDAG


Pharoah Sanders Quartet

De senaste åren har 60- och 70-talets spirituella jazz fått nytt liv genom moderna artister som Kamasi Washington, samt Londons kokande jazzscen under ledning av bland annat Shabaka Hutchings. Men också genom r’n’b- och rapartister som Thundercat, Flying Lotus och Kendrick Lamar vars musik river sönder genregränserna med samma vildsinta frenesi som John Coltrane, Albert Ayler och, kanske framför allt, Pharoah Sanders blåste sönder jazzklubbar för femtio år sedan. Se Pharoah Sanders om du vill se kosmiskt sinnesutvidgande musik som exploderar, omfamnar och gråter samtidigt. (Tom Cehlin Magnusson)

Lyssna på: Astral Traveling

Var? Slottsskogen, Flamingo

När? 17.30

Morabeza Tobacco

Att din sommar snart är slut behöver ett soundtrack, och mycket tyder på att Morabeza Tobacco är bandet som kommer bidra med detta. Bandets dåsigt honungsfärgade ballad till debutsingel, TTYL, skickade bandet till SXSW i Austin för sin första spelning, men resten av gruppens låtar håller samma kvalitet – debutalbumet är ett av årets bästa. Morabeza Tobacco låter som en feberdröm, ett krossat hjärta och ett brusigt huvud – uppbackat av ostämda synthar och funkig slapbas. (Tom Cehlin Magnusson)

Lyssna på: TTYL

Var? Oceanen

När? 00.00

Kite

Fredrik Strage-kramade synthduon Kite består av medlemmar från två av Sveriges bästa rockband post millenieskiftet: Christian Berg från Yvonne och Nicklas Stenemo från The Mo och sedermera Melody Club. Kom i synnerligen god tid för att minsta risken att inte bli insläppt på den förmodat välbesökta Pustervik-spelningen. (Joakim Almén)

Lyssna på: Jonny Boy

Var? Pustervik

När? 01.30

Linn Koch-Emmery

Linn Koch-Emmery

Med två lysande EP-släpp fyllda av gitarrdränkta indierockpärlor (Don’t Sleep on My Luv och Waves är verkligen två dunderlåtar) är det inte konstigt att Linn Koch-Emmery spås en strålande framtid. Med sina solskensblöta gitarrmelodier hör Linn Koch-Emmery hemma på de internationella festivalscenerna. (Joakim Almén)

Lyssna på: Don’t Sleep on My Luv

Var? Bananpiren, Panama

När? 02.00

LÖRDAG


Earl Sweatshirt

När rapkollektivet Odd Future slog igenom riktades de flesta blickar mot Tyler, The Creators färgsprakande och nattsvarta terapi-rap eller Frank Oceans små symfonier. Det var dock den 16-årige Earl Sweatshirt som var gruppens bästa rappare, och olycksbådande talangfull. Efter att ha skickats till Samoa av sin mamma för sin strulighet återvände Earl till gruppen 2012 och har sedan dess etablerat sig som en av hiphopvärldens mest egensinniga och begåvade artister. Hans senaste album, Some Rap Songs, är en brusig och dåsig mix av ekvilibristisk hiphop och trubbig jazz som låter som inte så mycket annat alls just nu. (Tom Cehlin Magnusson)

Lyssna på: The Mint

Var? Slottsskogen, Linné

När? 17.15

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.