Hoppa till innehåll

Skador visar varför människor inte är redo för rymden

Markus Aamisepp

Asteroider är det sista man bör oroa sig över om man har ambitioner om att bli nästa Christer Fuglesang.

Det finns två olika typer av personer. De som kollar på stjärnorna i fascination, undrandes över vilka planeter och eventuella marsianer som gömmer sig borta i fjärran. Sedan finns det såklart de som får djup existentiell ångest så fort månen uppenbarar sig om kvällarna.

Och just det – så finns det även de dristiga individer som är beredda på att skjutas ut i världsalltet i ett aluminiumrör för att främja forskning.

Dessa kallas för astronauter. När de inte åker till månen vistas de oftast i en aluminiumkartong (dock lite större än röret) som heter Internationella rymdstationen (ISS) och kretsar kring jorden. Nu kanske du tänker att den bensindrivna raketuppskjutningen eller faktumet att ISS färdas i cirka 483 kilometer i minuten känns riskfyllt.

Rymdraket som skjuts upp mot rymden
Skjutas upp i detta aluminiumrör eller bli skjuten i benet?

Men det är inte ens det farligaste med att vistas i rymden som astronaut.

En av de största farorna för rymdfarare är strålningen som strömmar ut i kosmos från solen, skriver Express UK. Dessa superpotenta solpartiklar skjuts ut från stjärnan och penetrerar sig igenom allt i dess väg. Detta gäller olyckligtvis även människor då strålningen kan tränga sig igenom DNA-strängar och orsaka mutationer och cancer.

Som tur är den internationella rymdstationen inte särskilt utsatt för strålningen i och med att den kretsar rätt nära jorden. Men när det gäller resor till avlägsna platser som månen och mars är det en annan historia.

Matthew McConaugheys som austronaut i filmen Interstellar
Ska man vara riktigt petig hade Matthew McConaugheys karaktär Cooper i filmen Interstellar (2014) antagligen fått åtminstone NÅGRA fysiska åkommor. Så mycket som han var ute och for, vildhjärnan.

– Till och med under Apollo-uppdraget fanns det en studie som visade att om uppskjutningen skulle skett någon vecka innan eller efter hade de kunnat utsättas för en av dessa partikelsvärmar. Som tur är de ganska utspridda, så det händer bara då och då. Men när solen är aktiv under solfläckscyklar kan det hända oftare. Ibland flera gånger per dag, säger Andrzej Fludra, forskare på Rutherford Appleton Laboratory till Express UK.

I och med att NASA förbereder sig inför ännu en resa till månen år 2024 måste myndigheten komma på ett sätt att skydda sina astronauter från strålningen. En plan är att skicka robotar i förväg som ska bygga lokaler på månen för att förhindra att rymdpersonalen utsätts för partikel- och småstensregn.

Som om att elsparkcyklar inte redan kändes framtid nog…

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.