Annons
Annons

Skägg mer hygieniskt än renrakat enligt ny studie

Renrakade män lider större risk att drabbas av bakterier som orsakar infektioner än skäggiga män, enligt en studie från USA.

Olle Arnell

skagg ohygieniskt eller inte
Leo har provat både skägg och renrakat genom åren.

Studien som presenterades nyligen genomfördes på 408 personer – med och utan skägg – som jobbar inom sjukvården i USA.

Enligt studien, som publicerades i the Journal of Hospital Infection lider män utan ansiktsbehåring tre gånger större risk att drabbas av den penicillin-resistenta bakterien stafylokocker än män med skägg. Stafylokocker kan orsaka hudinfektioner, skelettinfektioner, endokardit (hjärtklaffsinfektion) och matförgiftning.

Läs även: Så tar du hand om ditt skägg

I studien framkom glädjande nog att förekomsten av stafylokocker i allmänhet var låg, men att representationen var betydligt högre hos män utan ansiktsbehåring än hos män med skägg.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Studien gjordes på Boston’s Brigham and Women’s Hospital, där man menar att orsaken till skillnaderna beror på de småsår som uppstår vid rakning, där bakterien alltså tycks frodas.

Förra året kom en studie som menade att skägg var ohygieniskt och en samlingsplats för bakterier och annat snusk. Så sammanfattningsvis kan vi säga så här: Att ha skägg har både sina för- och nackdelar, precis som att inte ha någon ansiktsbehåring, men du som har skägg får inte glömma att ta hand om det. Här tipsar Cafés groomingexpert Patrik Hedlund om hur du håller skägget snyggt och fräscht.

Läs även: Så tar du hand om ditt skägg

Källan som sammanfattat forskningsrapporten hittar du här.

Annons

Dela (527)
Tweeta

Annons


Laddar