Annons
Annons

skaggit

Hur ofta tvättar du ditt skägg? Hur ofta pillar du med ditt skägg när händerna inte är upptagna med annat? En amerikansk mikrobiolog har funnit hårresande upptäckter i mäns skägg som du helst inte vill ha i närheten av en mun. Vi berättar hur du ska hålla det fräscht! 

* * *

Enligt den amerikanska nyhetskanalen KOAT kan skägg innehålla bakterier som som du vanligtvis hittar inuti i toalett. Ett nyhetsteam i New Mexico, USA, lät ett gäng skäggiga testpersoner få sina skägg svabbade och analyserade i ett labb.

Annons

– Jag blir oftast inte förvånad över sådana här resultat, men nu blev jag förvånad. Det här är bakterier som du hittar i avföring, berättar mikrobiologen John Golobic till reportern.

Om du är en person som gillar att smeka, klia eller krafsa i ditt skägg – sluta omedelbart, det är nämligen händerna som överför bakterierna. John Golobic uppmanar att man inte ska röra ansiktet för mycket med sina händer. Den enklaste åtgärden som förhindrar att ditt skägg blir en smittohärd är att hålla sig till noggrann handhygien och att tvätta skägget. Men precis som nyhetskanalen Vuz TV säger så finns det bajspartiklar överallt – på mobiltelefoner, laptops, och tandborstar. Så att det hamnar i skägget är kanske inte så konstigt.

För dig som vill hålla ditt skägg rent och fräscht rekommenderar Cafés groomingexpert Patrik Hedlund att du köper skäggschampo.

– Köp ett skäggschampo definitivt. De är dryga och räcker i en hel livstid i princip. Annars går det med ett vanligt schampo, men det viktiga är att du tvättar det ordentligt. Jag skulle också vilja rekommendera skäggolja – med det får du ett helt annat lyster och skägget ser inte så torrt ut.

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Grafik: Så mycket högre blir nya skyskrapan än Kaknästornet

27 gånger Zlatans kompis tagit hipsterlooken till en helt ny nivå

Annons

Dela (80)
Tweeta

Annons


Laddar