Hoppa till innehåll

Skål för en ljus lager – Staffan Olssons 6 sommarfavoriter

Staffan Olsson och frilagda ljus lager-öl.
Staffan Olsson

Cafés ölkrönikör Staffan Olsson höjer glaset för en billig ölfavorit som ofta hamnar i skuggan av mer komplexa ölsorter.

Fulöl, långburk, gräsklippareöl eller bara ljus lager: kärt barn har många namn. Oavsett vad vi väljer att kalla den finns det ingen tvekan om dess popularitet. 

Min första kontakt med ”en stor stark” skedde på 1980-talet, när Kinakrogarna gjorde sitt intåg i Sverige. Det är med ett leende jag minns tillbaka till den tiden. Den klassiska beställningen fyra små rätter och ”en stor stark” var verkligen populärt i mina umgängeskretsar.

Ljus lager är känd för sin ljusa färg och milda smakprofil. Ursprungligen från Tyskland och Tjeckien har denna öl spridit sig över hela världen och blivit en global favorit. Den är särskilt populär i Europa och Nordamerika, men säljer bra över hela världen.

Med sin ljusa färg, vanligtvis gul till gyllene, och sin klarhet har ljus lager ett estetiskt tilltalande utseende. Den har en relativt lätt maltprofil med mild och balanserad smak. Maltigheten är inte överdrivet framträdande och bidrar till ölets harmoni.

Humlen i ljus lager är subtil och ger en mild till måttlig bitterhet som ger en ren och frisk smak. Alkoholhalten ligger vanligtvis mellan 4 och 6 procent, vilket gör ölet lättillgängligt och lätt att njuta av samtidigt som den höga kolsyrehalten ger en uppfriskande känsla med livligt bubbel.

Ljus lager serveras i kallare temperaturer, vilket förstärker dess friskhet och karaktär. Det finns också olika varianter av ljus lager som representerar olika regionala och internationella stilar, såsom tysk och tjeckisk pilsner och amerikansk ljus lager. Var och en har sina egna unika smakprofiler och traditioner.

Trots att ljus lager kanske inte har den mest glamorösa eller spännande ryktet, finns det ingen tvekan om dess popularitet och betydelse på ölmarknaden. Det är en öl som njuts av många människor runt om i världen och på Systembolaget försäljningslista är de tio mest sålda ölen alla ljus lager. Ett exempel är Norrlands Guld, som under 2022 sålde otroliga 20,8 miljoner liter på Systembolaget. 

En annan framgångsfaktor för ljus lager är priset. De ljusa lagerölen som säljer bäst är oftast relativt billiga. Det är viktigt att komma ihåg att ljus lager främst tillverkas av de stora bryggerierna. De har utvecklat effektiva produktionsmetoder och har kapaciteten att möta den enorma efterfrågan.

Jag minns ett öltest i Aftonbladet med Glenn Hysén. Hysén gjorde ett blindtest bland de tio mest sålda lagerölen på bolaget och prickade inte en ett enda rätt. Trots detta säger han med humor att han inte är förvånad över resultatet, eftersom han inte är någon expert utan bara älskar att dricka öl.

Låt oss uppskatta mångfalden av ölsorter som finns tillgängliga, men låt oss inte heller glömma bort den klassiska ljusa lagern och dess plats i ölvärlden.

Skål för ljus lager!

Staffan Olssons ljus lager-favoriter

DAB

11:90 kr, 33 cl, nr 1357.

Estrella damm

12:90 kr, 33 cl, nr 11514.

Norrlands guld

14:90 kr, 50 cl, nr 1412.

Birra moretti

18:90 kr, 33 cl, nr 89064.

Bayreuther hell

20:90 kr, 50 cl, nr 1075.

Koster, Grebbestad bryggeri

27:90 kr, 50 cl, nr 33592.

Om Staffan Olsson:

Staffan Olsson är en av Sveriges bästa och mest välkända handbollsspelare genom tiderna. Han var en av nyckelspelarna i ”Bengan boys”, det ikoniska landslaget som dominerade världshandbollen under 1990-talet. Sedan Olsson la av i mitten av 2000-talet har han arbetat som tränare, bland annat för svenska landslaget och storklubben PSG. Idag kombinerar han jobbet som förbundskapten för Nederländerna med sitt stora ölintresse, när han bland annat släpper öl under eget namn. Hittills har Olsson släppt ölen En kul-lager, En gurkburk och En vete-ranöl.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.