Hoppa till innehåll

Staffan Olsson släpper ölen En gurkburk: ”Fruktig med syrlig smak”

Ölen en Gurkburk och Staffan Olsson
Joakim Almén

Hanbollshjälten följer upp tidigare ölen En kul-lager och En vete-ranöl med en ny suröl – och namgivande handbollsterm.

Staffan Olsson behöver väl knappast någon introduktion? Eller jo, vi kör: Olsson är en av våra allra främsta handbollshjältar genom tiderna. Som högernia var han, genom sitt hårda skott och sitt uppoffrande försvarsspel, en av de viktigaste kuggarna under ”Bengan” Johansson-dynastin när Sveriges herrlandslag var världsledande i över ett decennium.

Sedan han la av som spelare 2005 har han blivit kvar i handbollen som tränare och bland annat coachat hem ett OS-silver till Sverige i London 2012. Just nu är han tränare för Nederländernas herrlandslag. Ett deltidsuppdrag han främst rattar från Sverige som ger tid för andra hobbys. Som att ge ut öl.

Förutom att släppa öl är Staffan Olsson idag tränare för Nederländernas landslag. Här under handbolls-VM 2023. Foto: Getty Images

2020 kom hans första öl på Systembolaget, med en väldigt fin etikett och handbollsvits på köpet. En kul-lager heter lagerölen och för dig som inte är hemma på handbollsbegrepp syftar namnet på finten ”kullager” – en fint som Olsson själv behärskade mycket väl som spelare. Ölen följdes därefter upp av nästa släpp, veteölen En vete-ranöl.

Nu är Olsson aktuell med nästa öl, en suröl med smak av gurka och mynta. Om inte namnet var bortgivet redan i rubriken hade du kunnat gissa namnet snabbare fortare än Jim Gottfridsson säger ”En tysk höger”. Ölen, som undertecknad har testat och vill beskriva som ”mycket god med bra tryck i gurksmaken”, heter såklart En gurkburk.

Café hörde av sig till handbolls- och ölmästare Staffan Olsson för att snacka gurkburk.

Foto: Joakim Almén

Hur skulle du skriva smaken av En gurkburk? 

”Fruktig med lite syrlig smak. Doft och smak av gurka. Sen kommer lite inslag av mynta i eftersmaken.”

Ölen bryggs av Södra Maltfabriken. Hur involverad är du i tillverkningsprocessen?

”Jag är ganska involverad i tillverkningsprocessen och framför allt hur den ska smaka. Jag gick en digital öl-sommelierutbildning under pandemin och blir mer och mer involverad i hela processen.”

Först En kul-lager, sen En vete-ranöl och nu En gurkburk. Har du redan nu klart för dig vilken som blir nästa öl och namngivande handbollsterm?

”Haha, nej det har jag inte. Men det är klart att det finns fler några intressanta termer. Som stürmerfoul, knorr och dubbelstuds.”

Vilken är din egen favoritöl? 

”Min favoritöl just nu är Bayreuther Hell. Mycket god och prisvärd. Vill jag snobba mig lite så kan jag ta mig en La Trappe Isid’or, en trappistöl. Finns på tillfälliga sortimentet just nu.”

Vem i Bengan boys var den största ölnörden?

”Vi hade nog ingen ölnörd på den tiden. Men vi var många som gillade att ta en öl vid rätt tillfällen.”

Du är inne på ditt andra år som tränare för Nederländernas herrlandslag med hittills goda resultat. Hur är handbollsintresset i Nederländerna?

”Stämmer ett kanonkul uppdrag. Tyvärr är inte intresset så stort i Nederländerna ännu. Damhandbollen är hyfsat populär för de har haft en del framgångar de sista åren. Vi på herrsidan jobbar oss uppåt hela tiden.”

Staffan Olssons öl En gurkburk finns att köpa på Systembolaget och i Systembolagets beställningssortiment från och med idag 3 april. Ölen kostar 29:90 kronor och har artikelnummer 39102.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.