Skavlan, folkdräkter och Northug – norska duon Nico & Vinz tycker till om 9 kjempenorska fenomen

 |  Publicerad 2014-10-06 14:00  |  Lästid: 2 minuter
nico-och-vinz-norska-duo-am-i-wrong-intervju

Nico & Vinz har gjort succé med hiten “Am I Wrong”, som är en av de mest spelade låtarna på Spotify. Nu turnerar de runt världen, men hur känner de egentligen för sitt hemland? Vi frågade ut dem om 9 klassiska Norge-fenomen.

* * *

Vad tycker ni om …

Fredrik Skavlan?

Vinz: Han är väl den största talk show-programledaren i Skandinavien?

Nico: Min mor gick på samma skola som Skavlan när hon var liten. När jag döptes fick jag en flaska vin av honom! Jag skulle få öppna den på min 21-årsdag, men eftersom jag inte dricker alkohol så har jag inte smakat den. Men jag vill verkligen tacka honom någon gång!

Ylvis?

Nico: Ylvis nådde dit vi ville, alltså till Billboard-listan. De är två norrmän precis som vi och de har lyckats, det är dejligt att se! Alla som lyckas nå ut i världen inspirerar oss.

Vinz: "What does the fox say" är ingen favorit, men jag beundrar Ylvis strategi och att de tog det hela vägen.

17 maj?

Nico: Detta är verkligen något kjempenorskt. Vi var i Los Angeles det här året och saknade verkligen att fira i Norge, och året innan var vi i Botswana.

Vinz: Som en norsk nyårsafton fast när det är varmt ute.

Bunad (norsk folkdräkt)?

Nico: De är väldigt fina, men varma att använda. När man är barn och bär den på 17 maj vill man bara ta av den, och jag har inte haft på mig en sen jag var 10 år. Men det vore kul att ha den på någon show i USA.

Vinz: Som scenkläder? Absolut!

Norska specialiteten brunost?

Vinz: När jag gick på dagis var det det enda jag ville äta. Jag vet inte varför jag tyckte det smakade så gott, men jag älskade det. Nu i år hörde jag att det tydligen är onyttigt och innehåller en massa fett, så jag äter lite mindre.

Den legendariska båtlinjen hurtigruten?

Nico: Har aldrig varit på den, men på norsk tv visade de ett program där de åker den. Flott med natur och fjäll, jag fick lust att åka den!

Vinz: Ja, alla norrmän borde se den utsikten!

Skidåkaren Petter Northug?

Nico: Jag gillar vinnare! Han funkar i offentligheten och vågar satsa på att bli en av de bästa. Jag tvivlar inte på att han kommer tillbaka efter rattfylleriskandalen. Han har mentaliteten och kan komma upp igen efter att ha gått ner sig.

Vinz: Jag är väldigt glad i Northug. Han är världens kanske bästa skidåkare.

Före detta hockeyproffset Espen Knutsen?

Båda: Ah, du menar Schampo! Han kallas så i Norge.

Nico: Jag är inget stort hockeyfan, men jag är glad i honom som utförare. Han är disciplinerad.

Jantelagen?

Nico: Kill it! För mycket jantelag leder till att man trycks ned, men samtidigt kan det ge en fin ödmjukhet. Den amerikanska ”Let´s go get it”-mentaliteten sprider lycka. På grund av jantelagen står vi ungefär i mitten. Vi törs tro på oss själva, men vi jobbar hårt också.

Nico & Vinz är aktuella med albumet Black Star Elephant, som finns på Spotify.

Jonatan Loxdal

Foto: Jonatan Loxdal

* * *

Fler intervjuer:

”En kvinna ringde upp mig mitt i en sexakt och stönade mitt namn”: Michel Tornéus om påträngande fans, döden och ett rejält kok stryk

”Den svenska idyllen har mycket skit under ytan”: Mons Kallentoft om inspirationen till nya deckaren

Bill Skarsgård: ”Jag gjorde för många huvudroller i Sverige”

Per Andersson: ”Jag vill dö under ett samlag eller i ett applådtack”

Gustaf Skarsgård: ”Jag började röka när jag var 10 år, supa vid 12, röka weed vid 16, ta kokain och ecstacy vid 19…”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:45