Hoppa till innehåll

Skidskyttet har drabbats av stafettsjuka

Skidskytten Sebastian Samuelsson.

Skidskytte är en fantastisk tv-sport. Men varför måste det köras stafetter i tid och otid, undrar Cafés vintersportsentusiast Joakim Almén.

Svenskarnas favoritvintersport sedan Viaplay köpte rättigheterna till längdskidorna har kickat igång säsongen. Och den underbara tv-sporten skidskytte är lika underhållande och spännande som vanligt. Sebbe Samuelsson är kaxig i inför-intervjuer och backar upp det med att vinna och åka snabbare än någonsin. Elvira Öberg får inte dit skotten, men åker snabbast av alla i spåret. Och det finns inget bättre än när en svensk går ”snabbast i spåret”.

Det noteras att Tyskland är bättre än på länge. Damerna med Voigt och Preuss i spetsen susar fram i spåret som om båda vore Magdalena Neuners kusin och på herrsidan har tyskar som heter Rees och Nawrath fått ett genombrott på andra sidan 30-strecket. Men ingen av dem åker utan handskar som Sven Fischer, tråkigt nog.

Sven Fischer körde aldrig med handskar – men alltid med pannband. Foto: Getty Images

Att skidskytte är en fantastisk tv-sport, kanske den bästa av alla, verkar alla med (vinter)sportintresse köpa in sig på. Men att det inte gnisslas mer kring tävlingsprogrammet är en gåta. För vem orkar se så många stafetter som inte betyder något mer än ”nationscupspoäng” och ”stafettcupspoäng” hela tiden?

Under de två tävlingshelgerna som varit i Östersund har tävlingsprogrammet innehållit fyra stafetter: Mixedstafett, singelmixedstafett, samt dam- och herrstafett. Till helgen tävlar skidskyttarna i Hochfilzen, och jäklar vad skönt det ska bli en stafettfri helg med bara individuella VC-poänggivande tävlingar som gäller något. Men nä! Det körs såklart stafetter i Hochfilzen också. Dam- och herrstafett på söndag.

Faktum är att det körs stafetter mest hela tiden i skidskyttecirkusen. 22 av totalt 70 tävlingar är en mixad, singelmixad eller traditionell stafett, vilket innebär att drygt var tredje världscupslopp som körs är en stafett.

Så varför denna irritation kring stafetter, stafett är ju varje mästerskaps stora höjdpunkt? Så är det, men det är just mästerskapstyngden och exklusiviteten som gör att en mästerskapsstafett blir så spännande. Nånting står på spel. Hur intressant är det att nöta ut konceptet i världscupen, när det knappt gäller nåt? (Hand upp, någon skidskyttetittare som bryr sig om stafettcupen.)

Nä, då ser jag hellre en skräll från Lettland skjuta noll, noll, noll, noll och vinna en distans än ett svenskt lag glida in på en pallplats i säsongens 17:e stafett.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.