Hoppa till innehåll

Så tar du hand om dina vinterskor i mocka, läder, textil och syntet

Tom Cehlin Magnusson

Oavsett om du har nyinköpta kängor eller ett par gamla trotjänare så mår dina skor bra av en ordentlig impregnering för att orka med vintervädret. Vi ger dig konkreta tips för hur du tar hand om alla olika typer av vinterskor.

Få saker är så tråkiga som att få sina nyinköpta vinterskor förstörda av vinterns snö, slask och salt. Eftersom vinterskor tenderar att kosta några kronor så är det viktigt att ta hand om dem för att få skorna att hålla flera vintrar i rad.

En av de viktigaste sakerna att göra för att få skorna att hålla över tid är impregnering. En bra impregneringsspray skyddar mot väta, salt och annat som förstör dina skor. Beroende på väder är detta något du bör göra upprepade gånger: ett par vinterskor du använder varje dag under tuffa förhållanden kan behöva impregneras flera gånger i veckan.

shutterstock_381136933

Det ska samtidigt sägas att impregnering inte är naturens bästa vän, och att det faktiskt kan stänga igen porerna på dina skinnskor. Har du tid för ordentlig skinnvård så är det alltid att föredra.

Även om det finns ekologisk impregnering som inte är farlig att andas in så är det alltid en bra idé att spraya skorna utomhus och ställa skorna på en gammal dagstidning. Viktigt att komma ihåg är också att aldrig använda impregneringsspray på lackat läder och gummi.

Så tar du hand om dina vinterskor i mocka, läder, textil och syntet

shutterstock_259847153

Mockaskor
Mockaskor är känsliga och behöver skydd, en impregneringsspray är något av ett måste. Använd en impregneringsspray som du låter torka innan du borstar upp mockan med en borste. Upprepa gärna impregneringen för ett extra bra resultat.

Läderskor
Även om impregneringsspray kan täppa till porerna i skinnet så är det ändå en bra lösning för att ge skorna en vattenavvisande yta, dock är det fortfarande ett substitut för ordentlig skovård som innehåller putsning med kräm och polish/vax.

Textilskor
Här behöver du bara använda ett tunt lager impregneringsspray, gärna en spray som är anpassad för textilimpregnering. När det har torkat kan du upprepa för ett extra skyddande resultat.

Syntetskor
Här är det viktigt att du använder en vattenbaserad impregneringsspray. Om du använder impregneringsspray som är avsedd för läderskor kan du förstöra skorna och göra dem flammiga.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.