Hoppa till innehåll

5 stora fördelar med att se på skräckfilm

Joel Linde

Du som älskar skräckfilm har många anledningar att vara nöjd.

Skräckfilm har länge setts som lite fulare än annan film, men inte längre! Genren är mer populär än någonsin och den belönas på självaste Oscarsgalan.

Och du som hör till skräckfilmens publik kan vara nöjd med ditt intresse – det är nämligen nyttigt för dig! Vi har pratat med skräckforskaren Anna Höglund om vilka fördelar det finns med att låta sig skrämmas upp av äckliga filmer.

1. Du tränas på att bli rädd

Som vuxna har vi, rent intellektuellt, lärt oss skilja på verklig rädsla och rädsla som uppstår av fiktion. Däremot vet vår kropp fortfarande inte vad skillnaden är, så när du blir skrämd av en film kan du reagera precis lika starkt som när det sker av verkliga händelser. På så sätt tränas våra nedärvda instinkter, och vi lär oss att hantera skrämmande situationer som vi inte utsätts för särskilt ofta i verkliga livet.

2. Du kan bearbeta trauman

Genom att utsätta sig för det man är rädd för kan man också bearbeta sina rädslor och trauman. Både existensiella så som döden, att åldras eller bli skadad, men också de rädslor som är specifika just för tidsandan.

– När man får möta känsloregistret kan det så klart vara omskakande, men också renande. Man får engagera sig och möta sina egna trauman.

3. Synliggör samhällsproblem

Skräckfilm uppstår ofta som svar på samhällsproblem vilket gör att vi kan bli medvetna om och mobilisera mot orättvisor.

– Skräckfilm är faktiskt ofta politiskt orienterad. Kanske inte alltid uttalat, men den är en reaktion på saker som händer i samhället och kan få oss att reagera och agera. Get Out är ett typiskt bra exempel på det, säger Anna Höglund.

– Många människor reagerar på samma form av rädslor som blir mer framträdande i specifika tider så man kan lära sig mycket om det samhälle vi lever i genom att se på skräckfilm.

4. Du uppskattar att det inte är du som strimlas

När du sitter där i sin varma soffa, kanske med kärt sällskap nära intill dig, och ser den stackars tyska turisten malas ner till korvfyllning, är det lätt att känna sig ödmjuk för det man har.

– Att bli rädd har den psykologiska effekten att sätta livet i perspektiv, och är på så sätt en bra mekanism för att orka med saker, säger psykologen och författaren John Mayer till Readers Digest.

5. Det är ett harmlöst sätt att knarka

En uppenbar anledning är så klart att det är roligt. Men till skillnad från andra filmgenrer är det roligt på ett, låt oss säga, smartare sätt. När du blir skrämd får du ett påslag av adrenalin och dopamin, vilket gör att du definitivt inte kommer tänka på några andra, tråkiga saker. Adrenalinet känns skönt i kroppen, det fungerar som smärtlindring, och när du har skrämts färdigt kommer nästa belöning – endorfiner. Som att bli lite, lite hög, fast på ett totalt harmlöst, lagligt och billigt sätt!

Nu ser vi fram emot fler fantastiskt läskiga skräckfilmer – som till exempel den här som alla pratar om just nu!

Du gillar nog också:

11 bästa skräckfilmerna – baserade på sanna historier

Netflix nya Sverige-skräckis The Ritual gör folk livrädda

10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.