Snart kommer Instagram fördärvas av TikTok-liknande videor

TikTok är appen med potentialen att dela mänskligheten i två läger: vi som dansar trots att ingen har bjudit upp, och vi som aktivt vägrar. Vilken sida står du på när Instagramflödet sköljs över av pinsamma polispappor som svänger loss till Katy Perry i köket? Cafés Marlon Appelgren vet var han står.

Marlon Appelgren | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-11-13 13:04  |  Lästid: 2 minuter

Det bästa med uppkomsten av sociala medier kanske ändå var den betryggande insikten att man tydligen inte var den enda som satt i vardagsrummets mörker och skopade i sig Ben & Jerrys framför Dr. Phil-repriser på lördagskvällarna. Det fanns flera. Tacka gud för det, men kanske inte lika mycket tack för fenomenets tendens att framkalla de värsta sidorna hos människor som gärna gör det där lilla extra för en gnutta uppmärksamhet.

Ett fenomen som går i samma riktning och som likt runtstudsande löss på dagis börjat härja runt bland barn och ungdomar på nätet är den till viss del problematiska videoappen TikTok. Den har du förstås inte missat. Hur skulle ens det gå med internetuppkoppling? Det hyfsat nya TikTok, som kort och gott går ut på att filma sig själv till tonerna av valfri bakgrundslåt, släpptes i slutet av 2016. Sedan dess har appen blivit så inarbetat hos den yngre generationen att vi tyvärr kan vara bombsäkra på att få se mer och mer av liknande klipp i framtiden.

Så här fungerar TikTok:

Nu har Instagram lanserat ett nytt videoredigeringsverktyg i Brasilien som kopierar några av de mest kända funktionerna i TikTok. Enligt tech-sajter som TechCrunch och Variety kallas verktyget Reels och är tillgängligt på både iOS och Android. Hittills är det oklart om det ska lanseras i andra länder, men det bör ändå ses som högst troligt med tanke på vilken framgång redigeringsverktyget haft i just TikTok.

Med verktyget Reels kan användare spela in 15-sekunders videor, justera hastigheten, välja tillhörande låt eller låna ljud från andras videor – något som ska likna den så kallade ”Duet” -funktionen i TikTok. Man kan sen dela sitt klipp via sin Story, skicka det via ett DM eller dra iväg det till den nya Instagramfliken Top Reels, där Instagram hoppas att de bästa klippen hamnar för att sedan bli virala.

Se hur den nya funktionen fungerar här:

Att kopiera TikTok precis som man kopierade Snapchat för att skapa ”Stories” kan vara det smartaste draget att göra för Instagram just nu. Det verkar även klipskt att utnyttja sitt befintliga nätverk av användare för att ta sig an just TikTok.

”Men varför ska man höja på ögonbrynen åt det här då?", kanske du tänker. Precis som att många inte vill ha sina barn på arbetsplatsen hela tiden är det många Instagramanvändare som inte vill se sitt personliga flöde transformeras till en hord av cringe-dansande kollegor, svärmödrar och bekanta.

Tanken av att mitt flöde inom två år kan vara fullt av dansade Instagram-vänner gör mig fullkomligt galen. Det skulle på gott och ont bli slutet för min medverkan i sociala medier. 

Det finns förstås mycket att störa sig på när det kommer till Instagram, Facebook, Snapchat och kanske inte minst TikTok. Det känns som en app med potentialen att dela mänskligheten i två läger: vi som dansar trots att ingen har bjudit upp, och vi som aktivt vägrar.

Vad sägs om att avsluta detta helt omotiverade rantande med något så förlegat som ett modem som ringer upp ett nätverk? Varför? Vet inte riktigt. Känns bara som ett potent bakgrundsljud för mitt första och sista TikTok-klipp – där jag förmodligen sorgedansar och mimar med läpparna att det blivit dags att checka ut från sociala medier för gott.  

Källor: The Verge, Variety, TechCrunch.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-21 15:26