Så gör du stjärnkockens enkla och goda snaps till midsommar

Stjärnkocken Mathias Dahlgrens avslöjar hemligheten bakom sin egen hemgjorda – och fantastiskt goda – pepparrotssnaps.

Jens Stenberg  |  Publicerad 2017-06-20 10:30  |  Lästid: < 1 minuter

Här har du det superenkla receptet som passar lika bra till midsommar som på julbordet:

Pepparrotssnaps

1. Häll så mycket brännvin du vill krydda i en stor glasburk med lock. (Mathias Dahlgren nämnde inget specifikt märke, men vi rekommenderar Brännvin Special eller liknande.)

2. Skär en hyggligt stor bit pepparrot i centimeterstora bitar.

3. Lägg pepparroten på en kökshandduk och vik ihop handduken till en ”påse”. Det funkar också bra att lägga pepparroten i ett vitt kaffefilter.

4. Stoppa ner ”handdukspåsen”/kaffefiltret med pepparrot i glasburkens öppning så att den/det hänger ner i burken – men INTE vidrör vodkan. Stäng locket så att ”påsen”/kaffefiltret kläms fast och inte ramlar ner i spriten. Detta är viktigt: spriten ska alltså smaksättas enbart genom pepparrotens aromer – och tro oss, det räcker!

5. Låt stå i tre dygn. (Det är tiden som burken är försluten ihop med pepparroten som främst påverkar smaken, inte mängden pepparrot.)

6. Skål! (Om du tycker att snapsen blir för smakstark – tillsätt bara mer brännvin.)

Dahlgren
Mathias Dahlgren på Matbaren i Stockholm.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:10