Hoppa till innehåll

Snart släpps hyllade årgången av Cristal – med anor från 1876

Champagne blir knappast bättre än så här, och du kommer ångra dig om du inte hänger på låset när nya årgången av Louis Roederer Cristal släpps på Systembolaget.

Maxpoäng i prestigefulla vinmagasin och lovordad som en av de bästa årgångarna någonsin. Klart man blev nyfiken på släppet av lyxskumpan Louis Roederer Cristal 2008.

Cristal skapades redan 1876, speciellt för den ryske tsaren Alexander II, och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. Druvorna kommer från Grand Cru-gårdar (alltså det bästa av det bästa) i Côte de Blancs, Vallé de la Marne och Montagne de Reims.

Men skippa snacket, tänker du. Get to the point! Hur smakar den? Den smakar…magiskt. Kan bara sälla mig till hyllningskören och stå där och fånle. Den har liksom allt.

Syran skär som en laser i munnen, ren och exakt, zzzing!

Lyxskumpan Louis Roederer Cristal 2008.
Lyxskumpan Louis Roederer Cristal 2008.

Trots att den redan lagrats tio år känns den ung och väldigt energisk i stilen. Krispig och grönäpplig i doften, med massor av färskpressad citrus och en lätt touch av ostronskal. Men bakom det där krispiga finns också en stadig botten av hasselnötter, rostat bröd och lite mer mogna gula äpplen. I munnen skär syran som en laser, ren och exakt, zzzing! De tio årens lagring känns av i de breda nyanserna av gula äpplen, lime, vit choklad och lite vaniljkola. Den är som en käftsmäll och en mjuk smekning på samma gång. En muskelbyggare i en snyggt, smalt skuren, kostym, och med en välbalanserad, lång och komplex eftersmak.

Champagnen Louis Roederer Cristal 2008.
Champagnen Louis Roederer Cristal 2008 är värd varenda krona, skriver Cafés vinexpert.

Och visst, den är magisk att dricka redan nu, men kommer bli ännu mer magisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år.

Den 7 september släpps 1 200 buteljer av det här mästerverket i Systembolagets tillfälliga sortiment. Prislappen ligger på 1 750 kronor (nr 97062), och ärligt talat är den värd vartenda öre. Töm sparkontot, sälj bilen, be mamma om ett lån. Champagne blir knappast bättre än så här, och du kommer ångra dig om du inte hänger på låset och håvar hem ett par flaskor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.