Hoppa till innehåll

Årets svenska sommarsko – och den vi kommer ha i höst

Markus Thunberg

2016 hade alla svenskar Stan Smiths – och det är en Adidassko som syntes mest på våra fötter i år också.

Precis som varje vinter har sin huvudbonad (minns när alla hade prinsessan Madeleines pälsbollshistoria på huvudet och när folk gick omkring i uppvikta mössor som inte ens nådde över öronen…) så har varje sommar den där skon som nästintill alla verkar ha och som syns överallt. Det är så vi människor funkar, det spelar ingen roll att Nike, Adidas, New Balance – och alla andra tusentals andra skomärken – pumpar ut tusentals skomodeller. När en viss skomodell fått fotfäste bland folk så sprids den som en löpeld.

Helt ovetenskapliga studier visar till exempel att omkring 65 procent av alla svenskar hade på sig ett par Adidas NMD, skor med boost-sula eller Stan Smiths någon gång under sommaren 2016. Så vilken var modellen som ägde 2017?

Skoracet står mellan fyra starka kombattanter: Adidas Gazelle, Converse Chuck Taylor ’70, New Balance 373 och Vans Old Skool.

Bakom dessa crowdpleasers hittar vi flera modeller som syns till allt mer – Eytys numera klassiska Mother med en lila lapp i hälen, Nikes Huarache och företagets nya Vapormax-sko, Alex Schulmans favoritsko Ace från Gucci, Balenciagas strump-sko, Common projects vita Achilles, Adidas x Raf Simons Ozweegos, för att nämna några.

– Det känns om allt fler hade Eytys i år. Förut var den liten och kreddig, men nu har den nått Wahlgrens värld-världen, säger Cafés moderedaktör Martin Hansson.

Café rankar de fyra skor som tävlar om att vara ÅRETS SKO

4. New Balance 373

Ingen sko har fått ett så stort genomslag bland kostymkille-by-day/chionoskille-by-night som den klassiska New York-löparskon.

3. Converse Chuck Taylor ’70

Det började som bara ännu ett försök att återuppfinna svenskarnas favoritsko men blev en folklig favorit som syntes lika mycket på sommarens rejv som i modebutikerna på Krukmakargatan i Stockholm.

2. Vans Old Skool

Om det är för att Kanye West, Frank Ocean, Tyler the Creator och ASAP Rocky haft de gamla skejtdojorna eller bara för att de är så sköna är oklart. Men under sommaren 2017 var de överallt. Indiepojkar (finns det uttrycket fortfarande?) på Way out West, bland papporna i lekparken, bland de stackare som gick till kontoret under juli – och inte minst bland alla nyblivna vuxenskejtare.

1. Adidas Gazelle

Bra kämpat alla andra, men 2017 ägdes återigen av Adidas. Tyskarna tycks välja en av sina klassiska modeller varje år och ge den lite extra kärlek – och 2017 var det casualkulturens favorit Gazelles tur. Den fick det härliga materialet ”primeknit”, släpptes i en massa nya färger – och under augusti släppte danska Wood Wood en egen jubileumsvariant av skon. Förutom det syntes skon ÖVERALLT. (Och häromveckan kom den kaktusbeklädd i Mini Rodinis senaste Adidas-samarbete)

… och det här gäller i höst

Nike Air Jordan 1 x Virgil Abloh

Nike Air Jordan 1 reconstructed by Virgil Abloh från Off White är nog årets med hajpade släpp, säger Peter Jansson på Sneakersnstuff.

– Skon släpps i november i noga utvalda städer och utvalda återförsäljare. Tyvärr inte i Norden, men de kommer till New York, Chicago, London, Paris, Berlin och förmodligen till Tokyo, säger han.

Känner man den svenska hösten rätt funkar nog ett par kängor också!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.