Sno stilen från succéserien Gentlemen & Gangsters

Tobias Skagerström | Foto: SVT  |  Publicerad 2016-01-09 14:42  |  Lästid: 4 minuter
gentlemenuppe

Övergången från böcker till miniserie för tv gick smärtfritt för Gentlemen & Gangsters i regissören Mikael Marcimains händer. Till sin hjälp med att skapa de rätta stämningarna för de olika tidsperioderna hade han bland annat kostymören Cilla Rörby som tog fram de stiliga kläderna.

– Det var så otroligt mycket kläder med i serien att det var svårt att hålla koll på allting. Vi blev väldigt nöjda med helheten och hur de olika karaktärerna kontrasterar varandra. Kläderna har en egen historia som kanske inte alltid syns i bild, men de ska berätta om bland annat en karaktärs status, miljö och stil, säger Cilla Rörby.

Hur gjorde du research inför serien?

– Halva grejen med ett sådant här jobb är research och eftersom serien spänner över så lång tid fick vi samla in väldigt mycket information. Jag läste tidningar, kollade filmer och SVT:s öppna arkiv med dokumentärer och nyhetsklipp från de olika tidsperioderna.

Hur fick ni tag på alla kläder? 

– Det vet jag knappt själv såhär i efterhand. Men dels har jag ett förråd med kläder som jag samlat på mig, vi lånade från andra samlingar och vi köpte väldigt mycket på nätet från bland annat USA.

Var det något som var svårt att få tag på?

– Jag har gjort flera jobb om 1960- och 70-talet och det blir svårare för varje år. Överlag är vardagsplagg som vanliga t-shirts och tröjor svåra att få tag på. De såg lite annorlunda förut och även om ingen annan kanske märker det så ser jag skillnaderna direkt. De gamla tröjorna hade folk tills de gick sönder och sedan slängdes dem. Därför finns det inte många kvar i dag.

Vad ska man tänka på om man vill klä sig som Gentlemen & Gangsters? 

– Om man blir inspirerad av kläderna i serien så är det bara kul och det är bara att köra på. Jag kan slå ett slag för slipsar för det ser väldigt snyggt ut och alla killar borde lära sig knyta en. Sedan kan man även jobba med färger. Alla karaktärerna i serien har sin egen stil och det gäller att man hittar sin.

Låt dig inspireras av serien och dess karaktärer här nedanför.

 

Henry Morgan

henry

– Henry har en viss stil redan från 60-talet som han behåller genom serien. Han är en omständig gentleman som är snyggt klädd hela tiden oavsett miljö eller situation. Han har ofta slips men trivs även i sina blå arbetsställ när han behöver det. Henry byter kläder ganska ofta och man förstår att det finns många olika plagg i lägenheten på Hornsgatan. Sedan är han en lite konstig figur med hemligheter där man inte riktigt vet var han fått sina saker och plagg ifrån, säger Cilla Rörby.

 

Leo Morgan

leo

– Han är och ser mer ut som en cool rockstjärna på ett omedvetet sätt med sin egen stil. Man får följa hela hans historia från geni som barn till modsperson på 60-talet. Jag tycker hans rock på 70-talet är väldigt cool och man kan se att den varit i lägenheten ett bra tag. Det är en gammal rock med päls inuti och pälskrage. Han har även skjorta, kavaj och väst ibland eftersom han kommer från familjen Morgan, säger Cilla Rörby.

 

Klas Östergren

klas3

– Här inspirerades vi mycket av den verklige författaren Klas Östergren och det finns många roliga bilder på honom som ung. Bland annat såg vi en vit rock på ett foto som vi bestämde oss för att ha med i programmet. Karaktären i serien är med från 1978 till nutid och är väldigt lik den verklige personen. Sedan påverkas Klas i serien av mötet med Henry Morgan och får en liknande stil, säger Cilla Rörby.

 

Boxningskläderna

boxning 

– Vi var tvungna att skilja på kläderna från 60- och 70-talet så att ena såg lite äldre ut. Till exempel boxas Henry i linne på 60-talet för då ser han yngre ut. Sedan är det lite olika sorters träningsshorts med små skillnader för de olika tidsperioderna och vi lånade handskar som passade till, säger Cilla Rörby.

 

Jazzens 60-tal

jazz

– Vi hade flera olika jazzklubbar med i serien, en i Stockholm, en i Köpenhamn och en i Paris. På den svenska klubben är folk klädda i lite längre rang om man säger så och har snygga men enkla vardagsplagg. I Köpenhamn har de lite skojigare plagg och i Paris är det ännu lite finare. 60-talet var en väldigt snygg tid där männen var stiligt klädda med slips och man var medveten om vad hade på sig, säger Cilla Rörby.

 

Sista avsnittet av Gentlemen & Gangsters sänds på SVT1 torsdagen 7/1 21:00. Alla avsnitt finns även på SVT Play.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 14:53