Sober October vill påverka svenskarnas alkoholvanor: “drick mindre – upptäck mer”

Vi svenskar konsumerar alkohol allt oftare och det senaste året har flera kända svenskar pratat öppet om sina alkoholvanor och beslut om att ta den nyktra vägen. Något som Sober October uppmanar oss alla till att göra denna månad.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-09-30 09:24  |  Lästid: 3 minuter
nykter-oktober

Med sloganen “Drick mindre – upptäck mer” har initiativet Sober October startats för att väcka medvetenhet och reflektion om vårt drickande. “Vi driver på för att de alkoholfria dryckerna ska kännas minst lika självklara som de med alkohol.” skriver de på sin hemsida.

Initiativet Sober October startade i Skellefteå 2012 och sedan dess har både kommun, näringsliv, lokala föreningar och privatpersoner anslutit sig till kampanjen. Även IQ och Systembolaget står bakom kampanjen som verkar för ett mer medvetet förhållande till alkohol.

Genom att anmäla sig till en nykter månad på deras hemsida får man ett veckobrev med tips om andra drycker, nya vanor och fritidsaktiviteter som inte innefattar alkohol och som ska göra det lättare att hålla sitt löfte.

“Vi lovar bästa tipsen för att göra oktober till årets bästa månad”, utlovar de.

Rösterna för ett mer medvetet förhållande till alkohol har hörts allt mer de senaste åren och bland annat drev Mårten Andersson ett tag den nyktra nattklubben Sober som hade öppet en gång i månaden.

– Det är dags att Sverige vaknar upp ur sin alkoholromantiserande bubbla och inser att man har minst lika roligt utan alkohol, sade Mårten då.

Även andra kända svenskar har pratat om sina alkoholvanor. Alexander Skarsgård pratade om sin relation till alkohol i en stor intervju med Café tidigare i år.

– Det händer definitivt att jag dricker för mycket (…) Jag drack inte en droppe på åtta månader när jag gjorde Tarzan. Visst, sedan åker jag hem och super ner mig på Söderstadion. Jag vet inte om det är en så hälsosam balans, men det är någon typ av balans i alla fall, sade han då.

Och så sent som i början av september berättade Alex Schulman i Fyllepodden att han reflekterat över sitt eget alkoholintag.

– Jag är trött på att vara fånge i de här tankarna, jag vill vara fri. Jag säger absolut inte att jag har ett alkoholberoende, men på något sätt har jag nog det ändå i den mening att det har alla vi som dricker och vi som gör planer och vi som älskar glaset, sade Schulman i podden.

nykter-manad

Sverige idag jämfört med tidigare

Siffror från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) och IQ visar att vi svenskar (som är 15 år och uppåt) i genomsnitt drack 9,2 liter ren sprit under 2015. Det motsvarar 39 flaskor vin, 104 starköl, 4 cider, 29 folköl och 7 helflaskor sprit. Det är i princip en oförändrad siffra jämfört med 2014.

– Men jämfört med för tio år sedan har konsumtionen minskat med elva procent, säger CAN-forskaren Björn Trolldal.

Samtidigt dricker vi fortfarande betydligt mer än i mitten av 1990-talet. Men kring millennieskiftet skedde en kraftig ökning och rekordåret 2004 drack vi i genomsnitt 10,5 liter ren alkohol per person.

Förutom siffror över mängden sprit vi konsumerar är ett tydligt mönster att de som uppger att de dricker alkohol gör det allt oftare. Andelen som uppger att de dricker alkohol minst någon gång i veckan har ökat från 28 till 43 procent de senaste 20 åren. Även andelen som dricker alkohol minst en gång i månaden har ökat.

Sverige jämfört med övriga Europa

Över lag dricker européer mest i världen, drygt 12 liter ren alkohol per vuxen och år, vilket är dubbelt så mycket som övriga världen. Samtidigt är alkoholkonsumtionen i Sverige lägre än genomsnittet i Europa där Östeuropa har den högsta konsumtionen, 14,5 liter ren alkohol per person och år. I Norden är motsvarande siffra 10,4 liter och i Sverige alltså 9,2 liter ren alkohol per person och år.

Allt fler berättar öppet om att de valt att bli nykterister av olika anledningar. Bland annat uppmärksammade DN Cafés Daniel Lindström, skådespelaren Michelle Meadows och DJ:n Wasima Ayad i den här intervjun i våras. Gemensamt för de tre är att de valt bort alkoholen – men inte kroglivet.

Så med det sagt: Idag är det 1 oktober och startskottet för Sober October – är du redo för en nykter månad? Utmana en kompis och gör det tillsammans!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-11 09:06