Hoppa till innehåll

Håll koll på semesterdrickandet: ”En konst att njuta och samtidigt dricka begränsat”

Anaïs González Cruz

När försommarvärmen äntligen sveper in över landet börjar vi dricka mer än vanligt. Men hur mycket är för mycket?

Snart går vi äntligen på den efterlängtade sommarsemestern – och för många svenskar innebär ledigheten en mer utbredd alkoholkonsumtion.

Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm, menar att det är viktigt att på förhand bestämma hur mycket man ska dricka.

– Konsten är att kunna njuta av alkohol och samtidigt begränsa mängden man dricker. Man ska inte behöva avstå från att slå sig ner på en uteservering, men för den sakens skull behöver man inte dricka så mycket, säger han och fortsätter:

– För en del är det inga som helst problem medan andra har en gnagande känsla av att det går överstyr, utan att söka hjälp för det. Då får man se till att ha en plan, att inte kasta sig in i situationer utan att ha bestämt sig för hur mycket man ska dricka i förväg. Vet man att gränsen går vid 3 öl så får man dricka alkoholfritt om krogbesöket drar ut på tiden.

Läs även: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Gör upp en plan innan du dricker, är alkoholläkaren Sven Andréassons tips.

I jämförelse med övriga européer har svenskarna faktiskt en rätt låg alkoholkonsumtion. Sverige tillhör ett av de länder som dricker minst i Europa och det med ett genomsnitt på cirka 9 liter ren alkohol per vuxen och år, enligt IQ.

Hur mycket alkohol är då för mycket?

– När du tappar kontrollen över drickandet och inte kan sluta med det, trots att det gör dig missnöjd, säger Andréasson.

Är du i riskzonen?

Kvinna: Över 9 standardglas per vecka

Man: Över 14 standardglas per vecka

Fotnot! Vi har alla olika tolerans mot alkohol. På Alkoholprofilen kan du mäta just din konsumtion.

Vill du prata med någon?

Beroendecentrum 

Vårdguiden 

Anonyma alkoholister

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.