Hoppa till innehåll

Sofistikerat mansbarn på balett.

Igår var R och jag på Operan och kollade på balett. Manon heter den. Besöket skedde på mitt initiativ, då jag länge närt en dröm om att vara en person som uppskattar balett. Den eventuella kärleken till balett ska ge mig en sofistikerad grace. Utifrån gårdagens besök ser jag hyfsade chanser till att kunna suggestera … Continued

Igår var R och jag på Operan och kollade på balett. Manon heter den. Besöket skedde på mitt initiativ, då jag länge närt en dröm om att vara en person som uppskattar balett. Den eventuella kärleken till balett ska ge mig en sofistikerad grace. Utifrån gårdagens besök ser jag hyfsade chanser till att kunna suggestera fram en ny högkulturell personlighet utifrån baletten. Den nya personligheten kommer användas till att se ner på er andra, när ni sitter hemma, spelar Zelda och helt saknar min finess. Låt mig förklara balett, för er som inte har mitt öga. 

Bra med balett:

Dansarna är jättebra på att dansa.

Det är fint på Operan.

Gubbar sover i bänkraderna och vaknar i pausen som att det är en gammal Lilla Fridolf-serie.

Orkestern är bra och kul att titta på när de sitter i sin grop och stånkar.

Det säljs otroliga chokladbiskivier.

Dåligt:

Svårt att följa med i storyn. Det kom mail från Operan som förklarade storyn. Både jag och R läste duktigt. Ändå fick vi sitta och väsa till varandra. Är det hon som är hon fast i annan klänning? Är han där brorsan? Med risk för att låta som en tuff präst som rappar om Jesus i kyrkan tycker jag det skulle vara kul att se balett om en historia och karaktärer som vi alla kan. Då skulle man helt kunna slappna av och sjunka in i dansen, samtidigt som hjärnan lågintensivt hängde med i handlingen och utvärderade olika karaktärstolkningar.

Tre filmer som skulle funka kanon som balett:

Titanic. Kärlek, svartsjuka och död i tjusiga miljöer. Det här är fan redan en balett, fast utan dans då.

Revenge of the sith. Baletten byggs kring Anakin och Padmes olyckliga kärlek och så har vi Obi-Wan som härjar runt och försöker dansa fram ett lyckligt slut. Någonstans i mitten bjuder Yoda och Chewbacca på ett mer humoristiskt nummer. Padme dör av oklara skäl i barnsäng, vilket funkade urdåligt i filmen men är perfekt för en balett. 

Wall-E. Första akten är Wall-E och kackerlackan i någon form av sophögsdans. Fult kontrasteras mot fint. Sen kommer Eve i akt två och dansar skiten ur Wall-E. I akt tre dansar de båda med alla slappisarna på rymdskeppet. Den lille städroboten får stående ovationer och chokladbiskvier kastas upp scen.

Tre filmer för balettproducenten som söker en större utmaning.

Stepbrothers

Jurassic World

Oppenheimer

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.