Café testar sommarens glassnyheter – som inte är från GB

Glassnyheter 2019 mot en blå och gul bakgrund.

En 88:an-utmanare och sockerfri proteinberikad glass med banan- och chokladsmak. Café testar sommaren 2019:s glassnyheter från Barebells och Triumfglass.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-03-18 10:29  |  Lästid: 3 minuter

I februari testade Café GB:s alla (många!) sommarnyheter, där bland annat lågkalori-isglassen Solero Organic Juicy Lemon belönades med ett soligt maxbetygsomdöme.

Men GB har ju knappast monopol på den svenska glassmarknaden, även om det under sommartid ibland tillsynes ter sig så. När nu klassiska Triumfglass och storsatsande proteinbarskungarna Barebells släpper sina glassnyheter för sommaren rycker Cafés glassrecensent än en gång ut i konsumentupplysningens tjänst.

Joakim Almén och Rasmus Blom äter glass.
Skärpt smaksinne (nåja) under glasstest.

Om Cafés glasstestare
Namn: Joakim Almén
Favoritglass: Hemglass Glassbåt och/eller GB:s Sandwich
Glassätarfrekvens: En per vecka vintertid, fyra per vecka sommartid.
Snöade senast in på: Alla dessa sockerfria proteinpinnglassar. Luras av att de inte känns onyttiga. Alls.
Främsta glassnostalgi: Mormor och morfars mjukglassmaskin (de drev ett konditori) i Avesta.

Choko Nut

Triumfglass, 80 ml, 21 kr.

Glassen Choko Nut.

”Choko Nut är inte 88 utan helt 100”, skriver Triumfglass själva om sin nyhet med en tydlig blinkning till GB:s klassiker ”88:an”. Den stora, om än i sammanhanget marginella, skillnaden är att Choko Nut innehåller 100 procent chokladglassfyllning och inte en vanilj- och ischokladsblandning, som 88:an, under det spröda hasselnötstäcket. Och tro på fan, Choko Nut är faktiskt tolv procent godare än sin GB-konkurrent. En sommarsuccé.

Caramel Pecan

Barebells, 110 ml, 26 kronor

Barebells Caramel Pecan-glass.

God, men lite väl toffeetung gräddglass mitten – vanilj hade gjort sig bättre. Trots toffeetyngden är Caramel Pecan den bästa Barebells-pinnglassen hittills. Men det säger mer om tidigare Barebells pinnglassutgåvor än Caramel Pecans briljans.

Hazelnut & Nougat

Barebells, 110 ml, 26 kronor

Barebells Hazelnut & Nougat-glass.

Först: ”Oj, god!”, sen: ”Nej! Där är den där fördärvande hasselnötssmaken igen.” Efter ytterligare två tuggor är betyget återigen högt. Hasselnötssmaken är så subtil att den inte förstör en i övrigt väldigt gemytlig glassupplevelse. Bra.

Hux Flux

Triumfglass, 80 ml, 15 kronor

Pinnglassen Hux Flux.

Ett kärt isglassigt 90-talsbarn återvänder i Triumfglassortiment. De påstår själva att återkomsten sker till följd av konsumenternas saknad. Och tja, det är en solid isglass. Fruktig, fräsch och somrig med mysiga mangotoner. Kan definitivt bli ett köp i sommar.

Banana & Chocolate

Barebells, 55 kronor

Barebells Banana Chocolate-glass.

Det kan vara jag som är skadad av mångårig normalisering av smaken av sötningsmedel. I ett blindtest hade jag omöjligt kunnat avgöra om det är banan- och chokladglass med socker eller banan- och chokladglass med sötningsmedel. Väldigt tydliga smaker. God!

Farbror Arnes vit choklad

Triumfglass, 100 ml, 27 kronor

Glassen Farbror Arnes Vit Choklad.

Magnum vit-liknande glass med dubbeldoppad mango-passionsfruktsdraperat HÖLJE över glassens vaniljkärna. Kanske något för exotiska fruktälskare som gillar just sörjigt – fruktigt – HÖLJE, men absolut ingenting för Cafés glassrecensent. Dessutom onödigt dyr.

Raspberry Licorice

Barebells, 55 kr

Barebells Raspeberry Licorice-glass.

Näe. En sked räckte för att konstatera att de enda som alltjämt lyckats kombinera den stökiga smakkombinationen hallon/lakrits är Karamellpojkarna med sin 90-talsklassiker till godisklubba, 50/50.

Anrika Hemglass sommarnyheter 2019 ingick inte i glasstestet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-18 16:55