Ny säsong av ”Spår” – möt männen bakom succépodden

Anton Berg och Martin Johnson ligger bakom podden som påverkat verkliga rättsfall och bidragit till att livstidsdömda fått resning.

Kristofer Steneberg | Foto: Viktor Fremling  |  Publicerad 2019-03-19 14:29  |  Lästid: 3 minuter

I dag släpps trailern till den nya säsongen av Spår, den svenska succépodden som haft nära 13 miljoner lyssningar. Ett mord på en kvinna står i centrum den här gången. Och en mördare som tydligt pekats ut av ett sjuårigt vittne. Men utredningen har grova brister och barnförhören är felaktiga. Hela historien beskrivs som en blandning mellan fallet med Kaj Linna och mordet på Kevin.  

Anton Berg och Martin Johnson står bakom succépodden Spår.

– Det handlar om ett mord i Brandkärr. En kvinna mördas och det enda vittnet är hennes 7-åriga pojke som är i köket när hon skjuts. En lokal krögare pekas ut av pojken och mannen döms till livstids fängelse, baserat på två förhör av pojken på 26 respektive 40 minuter. Dessa förhör saknar motstridigheter enligt rätten. Men flera oberoende experter på barnförhör håller inte med. Det finns motstridigheter. Det borrar vi i, säger Anton Berg.

Den dömda mannen, som hela tiden hävdat att han är oskyldig, har nu suttit 13 år i fängelse. Den senaste resningsansökan avslogs. Anton Berg och Martin Johnson har gått tillbaka och granskat tidslinjer, dagboksanteckningar, vittesmål och dokument. De har också som första utomstående fått se videoinspelningarna på förhören med 7-åringen.   

– När jag fick se förhören där den lilla killen sitter i en fåtölj som sitter med ett gosedjur i knäet, som han fick av ambulanspersonalen, blev jag väldigt berörd. Det är fruktansvärt att lyssna på, säger Anton Berg    

– Håller med, pappan i mig reagerar väldigt starkt, säger Martin Johnson.   

Avsnitten som släpps i april är den sjunde säsongen av Spår. Den första handlade om mordet i Kalamark 2004 och kom 2015. Granskningen ledde till att HD beviljade livstidsdömde Kaj Linna resning. Säsong två kom senare samma år och handlade om Rinkebymordet 2002. Säsong tre om ”Operation Playa” – Sveriges genom tiderna största kokainmål. Säsong fyra handlade om det klassiska ”Raggarmordet” och säsong fem om när restaurang Fontainebleau sprängdes 1982. Säsong sex kretsade kring Förlösamordet 2012.

Spänningen och dramaturgin går hem, kan man konstatera: 

– Jag tror att Hitchcock pratade om det - när det är sjukt spännande är detaljerna viktiga. Är det ointressant kan man hoppa tio år, säger Anton Berg som samtidigt poängterar att de i grund och botten är journalister och bottnar i sådana grundprinciper: 

– Bra journalistik ska vara objektiv och saklig. Samtidigt vill vi inte arbeta med ”he-said, she-said-journalistiken”. Vi måste också förhålla oss till förtalslagarna. Och i slutändan vill vi ju att vår granskning ska tåla en granskning, säger han.   

I Spår vill Anton Berg och Martin Johnson kombinera god journalistik med fängslande historieberättande.

Anton Berg är 41 år och har jobbat som radiojournalist sedan 2001. Han har gjort 22 olika P3-dokumentärer, bland annat Diskoteksbranden, Arlandarånet och Helikopterrånet. Bordellhärvan är hans egen favorit. Berg har tilldelats flera priser för sina dokumentärer, bland annat ”Lyssnarnas favorit” 2015 och ”Lars Salvius priset” 2011 för sin nyskapande strävan att nå nya lyssnare med fördjupande berättelser om vår samtidshistoria.

Martin Johnson är 34 år och nationellt och internationellt prisvinnande radioproducent och har jobbat med radio sedan 2005. Hans bakgrund är på Dramatiska Institutet och han har tidigare arbetat för SR, BBC, NRK, RTE mfl. Hans dokumentärer har sänts över stora delar av världen.     

– Vi skiter i den politiska debatten. Vi vill se hur det ligger till. Då kan vi inte sitta i en studio och spekulera, vi måste ut och prata med folk, säger Anton Berg.   

– Man kan fråga sig om det är värt att lägga ett halvår av sitt liv åt detta? Vi tycker det, säger Martin Johnson.

Det har varit svårt att få människor att minnas saker som hände för 13 år sedan. De upptäcker hela tiden slarv, felaktigheter, skevheter i utredningen. 

Spår har haft reell påverkan på rättsfallen som granskats i podden – den första säsongen av podden bidrog till att livstidsdömde Kaj Linna fick resning i Högsta Domstolen.

– Alla rättsfall bygger på en rättslogik men när vi plockar bort bärande element i logiken i det här fallet kan vi börja ifrågasätta domen. Och hur hade det känts att bli utpekad av en 7-åring i två korta förhör och dömd till livstid i 13 år. Behöver vi inte vara mer säkra då?, säger Martin Johnson.   

– Vi har privilegiet att komma i efterhand. Och det är ju alltid människor som arbetar med rättsfall – då sker det misstag. Vi ställer obekväma frågor som ´Varför kollade du inte detta?´, 'Varför missade du detta eller gjorde så här'? Säger Martin Johnson.   

Samtidigt – några av de som utredde är pensionerade och på något sätt måste de få vara pensionärer. Vi slits mellan det och det ansvar som deras jobb ändå innebar för den enskilde som fortfarande sitter kvar i fängelse.” säger Anton Berg.   

Den 2 april släpps säsong 7 av Spår på Acast och den som betalar 29 kronor kan lyssna på alla avsnitten direkt i Acast-appen. Vill man lyssna gratis kan man göra det, men då får man vänta på ett avsnitt i veckan. Utöver hos Acast finns Spår där poddar finns.

Lyssna på trailern för säsong 7 av Spår här

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-21 11:54