Café tipsar: 11 kommande kanonkonserter i Stockholm du inte får missa

Årets julklapp är en ... evenemangsbiljett. Här är elva toppenkonserter att spendera dina julklappspengar på.

Joakim Almén, Tom Cehlin Magnusson & Robin Åberg  |  Publicerad 2021-11-17 10:24  |  Lästid: 5 minuter

Jesus and the Mary Chain plays Darklands

Bröderna Reid i Jesus and the Mary Chain. Foto: Getty

När: 29 och 30 november.

Var: Münchenbryggeriet, Stockholm, och Pustervik, Göteborg

Varför: Nog för att den konfrontativa dammsugardistplattan Psychocandy är en av indiehistoriens bästa debuter genom alla tider men frågan är om inte uppföljaren Darklands är bandets allra bästa platta ändå? I november spelar skottarna April Skies, Darklands, Happy When It Rains och andra klassiker i Stockholm och Göteborg. Tryck upp solbrillorna från nästippen, gör din bästa Bruno K. Öijer-min och njut av Phil Spector-pop när den är som allra surast.

Biljetter köpes via Ticketmaster här.

Countryklubben #2

Foto: Petter Hellman

När: 4 december, 2021.

Var: Münchenbryggeriet, Stockholm.

Varför: Precis innan pandemin slog till med full kraft anordnade den kulturellt kapitalstarka fyran bestående av Emil Persson, Sverrir Gudnason, Klara Söderberg och David Borg en helkväll i contrymusikens jangliga tecken på Münchenbryggeriet. Artister som Markus Krunegård, Amanda Jensen och Maja Francis tolkade kända, och i Krunegårds finska coverlåts fall, okända countrylåtar. Nu är det dags för den andra kvällen i Countryklubbens historia och det lär bli minst lika bra som sist. Cowboyhatt: på.

Biljetterna är slutsålda, håll utkik via Countryklubbens Facebook-evenemang för mer info.

Black Midi

När: 4 december

Var: Slaktkyrkan

Varför: Black Midi är det frijazzigaste av banden som tillhör den senaste vågen av gitarrband med ena foten i den breda fålla som kallas post-punk. Duellerande melodier, saxofon-ös och Geordie Greeps karaktärisitiska pratsång hålls samman av Young Drummer of the Year-vinnaren från 2014 Morgan Simpson och tillsammans skapas ett oljud som är det koolaste man kan lyssna på 2021. I mars släpptes deras andra album Cavalcade vilket belönades med näst högsta betyg av majoriteten av musiksajter. För mycket oljud för en tia? Kanske, men alldeles tillräckligt för en bra spelning.

Biljetter köper du via eventim här.

Bicep

När: 10 december

Var: Fållan

Varför: Nordirländska projektet Bicep började som en musikblogg där två musiknördar delade med sig av Youtube-länkar, men har de senaste åren kommit att bli en headliner-akt i egen rätt. Belfast-duons sentimentala mix av breakbeats, progressiv house och trance låter på ett sätt nostalgisk, ibland rent av som Orbitals eller Underworlds försök att tonsätta en soluppgång på 90-talet, men samtidigt omisskännligt som Bicep. Stoppa visselpipan i munnen och lyft händerna, i december kommer Slakthusområdet svettas som om det vore 1991 igen.

Biljetter köper du via eventim här.

Vita Bergens julshow

När: 11 december.

Var: Debaser strand.

Varför: Talangfull musiker, doktor med hjärnforskning som inriktning och dessutom förbannat trevlig – bakom artistnamnet Vita Bergen står supermänniskan William Hellström som gör svulstig poprock som stundom tangerar The War On Drugs mest imponerande stunder. På scen under julshowen (det är högst oklart i skrivande stund vad julshow faktiskt innebär – ett par jullåtar på setlisten?) får Vita Bergen dessutom sällskap av bland annat Tuva Lodmark från Pale Honey.

Biljetter köper du via Tickster här.

Royal Rock Fest

När: 17 december, 2021.

Var: Avicii Arena & Annexet, Stockholm.

Varför: Lite från ingenstans slängdes denna kungliga rockfest ut till alla svältande rockrävar så fort restriktionerna började lättas. Två scener och åtta av Sveriges absolut bästa och största rockband. Kan man gå på festival i december? Ja, om svensk musikhistorias bästa The-band spelar ska man gå på festival i december.

Biljett köpes via Livenation här.

Little Simz

Foto: Getty

När: 14 januari 2021

Var: Slaktkyrkan

Varför: Vissa kanske känner igen brittiska Little Simz som Shelley i Netflix-serienTop Boy, andra som personen bakom megahitten Venom. Nu stannar hon till i Sverige för att turnera albumet Sometimes I Might Be Introvert, ett album som ytterligare visar bredden på Simbiatu Ajikawos kreativa förmåga. Bota januaridepressionen och ta rygg på hyllningskören (Damon Albarn, Stormzy och Kendrick Lamar står där redan) och kika in när Slaktkyrkan slaktas.

Biljett köpes via Ticketmaster här.

Beach Bunny

När: 22 februari, 2022.

Var: Debaser strand, Stockholm.

Varför: Vad som började som sångaren Lili Trifilios poprockiga sovrumsprojekt 2015 har vuxit till sig rejält. När Chicago-gruppen förra året släppte debutalbumet Honeymoon hyllades rättvist som en av årets bästa skivor av både Rolling Stone och New York Times. Svängig collegerock och träffsäkra texter med en skopa självdistans – perfekt för Debaser strand.

Biljett köpes via Tickster här.

Hurula

Robert Hurula tittandes in i kameran.
Hurula fotograferad för Café i samband albumsläppet av albumet "Klass” 2019. En längre intervju med Robert Hurula finns att läsa här. Foto: Foto: Viktor Flumé

När: 28 februari, 2022.

Var: Cirkus, Stockholm.

Varför: Grammis-prenumeranten Hurulas Cirkus-spelning har skjutits upp flera gånger, men i februari är det äntligen dags för – och det har sin tidigare utlovats utökad bandsättning. Cirkus-spelningen var tänkt att markera slutet för Klass-skivan som släpptes 2019, me sedan dess har Luleå-sonen hunnit släppa hyllade skivan Jehova och har nu en smickrande kvalitativ låtkatalog att välja och vraka ur. Än finns det fortfarande biljetter kvar, med risk för att de tar slut snart. Har du inte biljett får du andrahandshugga i evenemanget på Facebook.

Biljett köpes via Ticketmaster här.

Fontaines D.C.

Foto: Pressbild

När: 31 mars, 2022.

Var: Debaser strand, Stockholm.

Varför: NME-älsklingarna och postpunkarna från Dublin har, framförallt i England, hyllats som ett av de bästa nya rockbanden från de brittiska öarna de senaste åren. Med låtar som Boys in the Better Land, A Hero's Death och A Lucid Dream får man bistå att det finns substans i hajpen. Dessutom är punkslynglingarna suveräna live, kolla bara på det här visuellt iögonfallande pandemiframträdandet från Jimmy Fallon.

Biljett köps via Ticketmaster här.

The War on Drugs

Foto: Getty

När: 24 och 25 mars

Var: Annexet, Stockholm

Varför: ”När arbetaren kommer hem efter en lång dag i fabriken så vill han höra reverb”, menar folk att Ulf Lundell ska ha sagt vid något tillfälle. Och sällan har han väl haft så rätt. Det nya albumet från The War On Drugs är inspelat i bland annat Electric Lady i New York och Sound City i Los Angeles och resultatet är lika bredbent som bredspårig motorvägsrock. Knyt bandanan runt flinten och känn vinddraget av rock spelad med perfekt motståndskraft (ingen alls) på Annexet.

Biljett köps via AXS här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-17 11:29