Annons
Annons

Är Sverige landet med flest festivaler per capita? Det känns i alla fall så. Utmanarna till veteraner som Way Out West och Emmabodafestivalen är fler än på länge.

En enkel googling visar att Bråvalla inte alls är en ny travkonkurrent till Täby Galopp, utan en festival utanför Norrköping med Avicii och Green Day bland huvudakterna.

Annons

Och Stockholm Music & Arts är tydligen inte en ny Vattenfestival med Nicke & Mojje som dragplåster. Det är en av Skandinaviens vassaste musikfester med Prince och Rodriguez i startfältet. Så, för att bena ut det enorma konsertutbudet – här kommer sommarens fyra viktigaste spelningar.

1. Håkan Hellström
Borgholms slottsruin, 18 juli
I en tid av house-dj:s, elektroniska melodier och datoriserade trummor längtar jag efter Håkan Hellström. Efter något mänskligt. Kött och blod. Hjärta, känslor, tårar. Och när han nu ger sig ut på turné känns Borgholms slottsruin som det givna stället att se honom på – en sliten skönhet som gjord för låtar om tro och tvivel.

2. Tame Impala
Way Out West, 8–10 augusti
Yxiga gitarriff, fleromättat hår och trummor som dundrar i takt med långtradardäcken över den sträckade linjen. Rockbusarna Tame Impala kommer att vara en frisk fläkt bland hipsterhiphop och minimalistisk elektronika på årets Way Out West.

3. Rodriguez
Stockholm Music & Arts, 2–4 augusti
En svartklädd shaman som sjunger om att förlora jobbet två veckor innan jul. Vem hade kunnat tro att det skulle bli folkligt? Searching for Sugarman tog Rodriguez vindpinade innerstadsfolk och transformerade honom till en Tomas Ledin för hipstermassorna.

4. Green Day
Bråvalla, 27–29 juni
Inte sedan Britney Spears rakade av håret inför TMC:s smattrande kameror har vi sett en liknande mental härdsmälta i offentlighetens ljus. Billy Joe Armstrongs meltdown på scen förra året kan vara ett av rockens mest nakna ögonblick. Det ska bli fint att höra ett tolvstegsinspirerat Green Day framföra en nykter version av Wake me up when September ends.

Victor Johansson

Krönikan är tidigare publicerad i Café nummer 6/2013.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar