Hoppa till innehåll

Spotify rullar ut efterfrågad AI-funktion i Sverige – så hittar du den

Daniel Ek framför Spotify-logga och frilagd smartphone som spelar Spotifys nya DJ-funktion.

Den nya funktionen, kort och gott kallad ”DJ”, har galet bra koll på din musiksmak.

Pass på Discover Weekly och Release Radar, det finns en ny form av spellistasheriff i stan som, om möjligt, kan din musiksmak ännu bättre än tidigare nämnda populära Spotify-spellistor. DJ heter den nya algoritmsheriffen, eller snarare AI-sheriffen, på Spotify och är en personlig AI-guide som har ruggig koll på vad du gillar för typ av musik. Som en superpersonlig radio där ny musik varvas med gamla godingar som du antagligen streamat järnet någon gång i tiden.

Den artificiella DJ:n vet vilka låtar den ska välja, kurerar ihop en personlig spellista och spelar upp den med kommentarer om låtarna och artisterna som Spotify tror att du ska tycka om, levererad av en verklighetstrogen röst som guide.

Rösten är för närvarande på engelska och tillhör Xavier ”X” Jernigan, chef på avdelningen Cultural Partnerships på Spotify. Den svenska musikjätten har sagt att tjänsten kan komma på fler språk framöver, då den för närvarande befinner sig i betastadie.

Tjänsten lanserades tidigare i år i USA, Kanada och i Storbritannien och Irland har sen dess varit den mest diskuterade Spotify-funktionen i sociala medier. Nu rullas funktionen ut till ett gäng andra länder, däribland Sverige, och det som krävs för att testa betaversionen är ett Spotify Premium-konto.

Att hitta den nya AI-DJ:n är busenkelt. I Spotify-appen på din mobil trycker du på ”Musik” och sedan på DJ-funktionen. Sen är det bara att tuta och köra.

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Spotify & Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.