Hoppa till innehåll

Alla snackar om Star Wars-trailern, men alla borde snacka om trailern till nya Star Wars-spelet

Tv-spelet Star Wars Jedi: Fallen Order.
Joakim Almén

Från ett Star Wars-konvent i Chicago kablade man i helgen ut den första (teaser)trailern till trilogiavslutande Episode IX, samt vad som ser ut att kunna bli den stora kvalitetsåterkomsten för licensspel baserat på Star Wars.

Världens blickar riktades (nåja) i helgen mot Star Wars-konventet Star Wars Celebration, där de hett efterlängtade tillika första rörliga bilderna från Star Wars Episode IX kablades ut. Filmen är som bekant den avslutande delen i filmsagan om den galaktiska superkraftsfamiljen Skywalker som startade i första Star Wars-filmen A New Hope 1977.

https://www.youtube.com/watch?v=i6pbI9niN4k

Med pompa och ståt skulle förväntningar bifallas eller avslås. Och visst, det var fräckt att kejsare Palpatines (comeback!) patenterade skrockskratt hördes i slutet av trailern, och det var absolut nåt att Ian McDiarmid (som spelar Palpatine) klev upp på scenen efter den väldigt teasiga teaser-trailern var över. Och jo, det var ändå gåshud när filmens titel Rise of Skywalker avtäcktes i den väldigt teasiga teaser-trailerns slutsekunder. Men, som vanligt när PR-maskineriet sakta rullas igång bjuds vi inte på mycket mer än små fragment av det som ska komma. Sammanfattningsvis var den första teaser-trailern till den kommande Star Wars-filmen lite av en besvikelse.

Fint då att helgens Star Wars-konvent var något av en popkulturell guldgruva för Star Wars-relaterade nyheter. Förutom teaser-trailern till Episode IX passade man på att avtäcka vad som, av förhandsinformation och trailer att döma, ser ut att bli det första riktigt bra Star Wars-spelet sedan den kanadensiska spelutvecklarstudion Bioware satte en ny standard för storydrivna rollspel med Star Wars: Knights of the Old Republic (2003).

Filmlicenser och tv-spel är sällan en markör för kvalitet (Batman– och Spider man-spelen är ett undantag). Café minns med förfäran svenskutvecklade AAA-spelet Star Wars Battlefront II (2017), där mycket av besvikelsen kring spelet kom att handla om ett ofärdigt – superbuggigt – fuskbygge och hänsynslöst mikrotransaktionssystem.

När speljätten EA och spelstudion Respawn Entertainment (som bland annat har supersuccén Apex Legend – ”vuxen-Fortnite” – på CV:t) i helgen tryckte på playknappen på trailern till nya action-äventyrspelet Star Wars Jedi: Fallen Order visade man vad som ser ut att ha potential att bli höstens spel.

I spelet kommer du att spela som Cal Kestis, en jedilärling som lyckas undkomma den brutala ”Order 66”-utrensningen av jediriddare i Star Wars III: Revenge of the Sith. Äntligen får vi ett nytt single player-spel där du faktiskt får hålla en ljussabel i ett Star Wars-spel, precis som på den goda Jedi Outcast-tiden.

Huvudkaraktären Cal Kestis i kommande Star Wars-spelet Star Wars Jedi: Fallen Order.
Huvudkaraktären Cal Kestis i kommande Star Wars-spelet Star Wars Jedi: Fallen Order.

Utöver att trailern till Jedi Fallen Order ser ut extremt lovande ut, borgar det namnkunniga utvecklarteamet (nu blir det tv-spelsnördigt på riktigt!) för en succé. Stig Asmussen, mannen bakom mästerliga God of War III, regisserar spelet och en av personerna bakom storyn till nämnda superspelet Knights of the Old Republic skriver storyn. Att just Asmussen sitter i utvecklarförarsätet bör innebära att vi har att göra med en progressivt open world-liknande värld, likt senaste God of War-spelet. Hajpen, ja den är på riktigt.

Star Wars Jedi: Fallen Order släpps 15 november till Playstation 4, Xbox One och PC.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.